Nikotinske vrećice: Sve popularnije među mladima, a mogu uzrokovati moždani i srčani udar

Lifestyle 24. svi 202415:40 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nikotinske vrećice sve su popularnija alternativa tradicionalnim cigaretama i drugim duhanskim proizvodima. Riječ je o malim vrećicama punjenim nikotinom i drugim tvarima koje se postavljaju između desni i gornje usne. Kada se tamo postave, oslobađaju nikotin u krvotok, a pritom nema potrebe za duhanom niti izgaranjem da bi se nikotin oslobodio.

Nikotinske vrećice sve su popularnije među mladima, što predstavlja određenu opasnost s obzirom na to da je dokazano koliko nikotin ima negativnih posljedica na zdravlje.

Najveća opasnost je kod dugoročnog korištenja jer je nikotin iz duhanskog dima supstanca koja izaziva ovisnost, a zbog svoje se toksičnosti u prošlosti rabio kao insekticid.

Što su nikotinske vrećice?

Nikotinske vrećice sastoje se od sintetičkog ili prirodnog nikotina, okusa i drugih pomoćnih tvari.

Za razliku od tradicionalnog duhana, ove vrećice ne sadrže duhan, što ih čini manje štetnima jer ne proizvode štetne tvari poput katrana i ugljičnog monoksida koji nastaju izgaranjem.

Također, kako ističe autorica istraživanja, Brittney Keller-Hamilton, nikotinske vrećice su zanimljive korisnicima jer sadrže manje poznatih kancerogenih i toksičnih tvari te se mogu koristiti u zatvorenim prostorima.

U ovim vrećicama sastojci mogu biti drugačiji, no najčešće uz nikotin sadrže amonijak, kadmij, krom, olovo, nikl, uran.

Istraživanja pokazuju kako se u proizvodima koji sadrže duhan nalazi znatno više potencijalno kancerogenih i štetnih sastojaka nego u nikotinskim vrećicama.

Uz to, u nikotinskim vrećicama se mogu nalaziti dodane arome, biljna vlakna i zaslađivači. Korištenje ovih vrećica ne zahtijeva pljuvanje već se one u potpunosti razgrađuju u ustima.

Korištenje ovog proizvoda ukazuje na potencijalno smanjenje rizika od bolesti povezanih s duhanskim dimom, poput raka pluća i kardiovaskularnih bolesti.

Unatoč tomu, nikako se ne preporučuje za korištenje zbog i dalje štetnih tvari koje sadrže.

Jedna od razlika od uobičajenih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica je i to što su manje učinkovite u smanjenju žudnje za nikotinom.

Studije, poput one provedene na Sveučilištu Ohio State, pokazuju da nikotinske vrećice mogu biti manje učinkovite u smanjenju žudnje za nikotinom u usporedbi s običnim cigaretama.

Nikotin iz vrećica se apsorbira sporije, dostižući vrhunac učinkovitosti nakon 30 do 60 minuta. Ovo sporije oslobađanje može biti manje privlačno za dugogodišnje pušače koji su navikli na brzi učinak cigareta.

Iznimno velike razine nikotina

Nikotinske vrećice se pune nikotinskim prahom te imaju drugačiju razinu nikotina od drugih, do sada popularnih nikotinskih proizvoda.

Pokazale su se značajne varijacije u sadržaju nikotina među različitim markama nikotinskih vrećica. Sadržaj nikotina varirao je od 1,79 mg do preko 40 mg po vrećici, pri čemu mnogi proizvodi nisu imali jasno označene razine nikotina.

Ovo može predstavljati veliku opasnost za korisnike, ali i izazov za zakonodavce.

U Hrvatskoj, prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda je sadržaj nikotina ograničen na maksimalno 1 mg po cigareti, što znači da kutija od 20 cigareta odgovara 20 mg nikotina.

“Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 mg nikotina po vrećici, a jedno pakiranje ima npr. 18 vrećica, to iznosi 360mg nikotina što je znatno više od 1 kutije cigareta s maksimalno 20 mg nikotina. Također, radi se i o različitim vrstama nikotina jer je u cigaretama biljni (iz duhana) a u vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačiji jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine kao i tome da li je čisti sintetski nikotin ili R/S smjesa”, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dokazane štetnosti nikotina

Korištenje nikotina i nikotinskih proizvoda, uključujući nikotinske vrećice, cigarete, e-cigarete, i druge oblike, može imati brojne negativne posljedice za zdravlje – kako kratkoročno tako i dugoročno.

Nikotin ulazi u krv te se u nekoliko sekundi širi po cijelom tijelu, uzrokuje porast otkucaja srca, porast tlaka i sužavanje krvnih žila. Nakon toga kreće djelovati na mozak.

Ne postoji organ u tijelu na koji nikotin nema negativan učinak. Najizraženije su posljedice na krvožilni i gastrointestinalni sustav.

Ovo su neke od najčešćih negativnih posljedica korištenja nikotinskih vrećica i drugih nikotinskih proizvoda:

1. Srčani i moždani udar

Nikotin stimulira simpatički živčani sustav, što dovodi do privremenog porasta krvnog tlaka i otkucaja srca. Dugoročno korištenje nikotinskih vrećica može utjecati na povećanje rizika od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. Razlog tomu je što nikotin doprinosi stvrdnjavanju arterija ili aterosklerozi te može oštetiti krvne žile.

Također, uz lošu prehranu i pušenje lako dolazi do začepljenja krvnih žila što također može povećati rizik od srčanih bolesti.

2. Gastrointestinalne bolesti

Nikotin može djelovati kao supresor apetita, što može utjecati na unos hranjivih tvari i opće zdravlje, odnosno, imunitet. Može potaknuti i mučninu te povraćanje, posebice u većim dozama. Osim toga, povećane doze nikotina mogu utjecati na potenciranje gastritisa, žgaravice i drugih bolesti vezanih uz oštećenje želučane sluznice.

Ako se radi o duhanskim proizvodima, taj rizik je još veći.

3. Oštećenje zubi i desni

Korištenje nikotinskih proizvoda može dovesti do bolesti desni, propadanja zuba i drugih oralnih problema.

Pexels

4. Povećan rizik od raka

Iako nikotin sam po sebi nije kancerogen, ovisnost o nikotinu često vodi do uporabe duhanskih proizvoda, koji sadrže brojne kancerogene tvari. Dugotrajno pušenje povezano je s rakom pluća, usta, grla i drugih dijelova tijela.

5. Ovisnost i promjene u mozgu

Nikotin vrlo brzo izaziva ovisnost, a kod nikotinskih vrećica je posebna opasnost jer sadrže velike količine nikotina u malim vrećicama.

Dugotrajna uporaba nikotinskih proizvoda dokazano utječe na promjene u mozgu koje tada povećavaju rizik od nastanka ovisnosti o drugim tvarima.

Ovisnost može uzrokovati dugotrajne psihološke probleme, probleme s koncentracijom, pamćenjem, učenjem te poteškoće sa spavanjem. Sve navedeno dovodi do pojačanog stresa što može imati učinak i na fizičko zdravlje.

6. Problemi s plodnošću i trudnoćom

Dugotrajna uporaba nikotina može smanjiti plodnost kod žena i muškaraca, a također je povezana s komplikacijama tijekom trudnoće, uključujući prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu.

Zaključak

Nikotinske vrećice predstavljaju potencijalno manje štetnu alternativu tradicionalnim duhanskim proizvodima, ali se korisnicima ipak preporučuje oprez i poziva da ne koriste ovakve proizvode.

Visoke razine nikotina i prisutnost štetnih tvari, kao i negativne posljedice koje nikotin ima na zdravlje, trebale bi biti dovoljne da se usmjeri pozornost na prestanak korištenja.

Korištenje nikotinskih vrećica može biti korak prema smanjenju štete uzrokovane pušenjem, ali je važno nastaviti pratiti i regulirati njihovu uporabu kako bi se osigurala maksimalna sigurnost za korisnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!