Pet najčešćih namirnica i pića koja izazivaju migrenu

Magazin 10. sij 202407:14 0 komentara
Go to Jorge Franganillo's profile Jorge Franganillo

Migrene su najgora vrsta glavobolje, a ako ih nikad niste imali, zamislite ih kao mamurluk bez zabave večer prije. Zvukovi su glasniji, mirisi su oštriji, a svjetla još jača. Tu su i mučnina, vrtoglavica i, očito, snažna glavobolja.

Dok neurolozi još uvijek raspravljaju o točnim uzrocima migrene, poznato je da određena hrana i piće kod mnogih izazivaju napadaj upravo ove vrste glavobolje. Okidači migrene nisu nužno nezdravi ako ne patite od tog stanja.

Dobivanje migrene nije vaša krivnja

Mnogo je stigme oko migrene; ljudi koji ju dožive često se tretira kao da imaju “samo glavobolju”. Ali budimo jasni: migrena je neurobiološka bolest uzrokovana genetskom predispozicijom. Ljudi s migrenom nisu nikako mogli uzrokovati dobivanje migrene.

“Iako je veća vjerojatnost da će neka hrana biti okidač za migrenu, važno je reći da se nitko nikada ne bi trebao osjećati odgovornim za to”, objasnio je dr. Thomas Berk, neurolog i specijalist za glavobolje, piše HuffPost.

Ljudi koji pate od migrene imaju hiperekscitabilan i reaktivan živčani sustav, prema Berku, što znači da niz stresora ili okidača može izazvati napadaj. Iako postoje neki uobičajeni, poput određenih vrsta hrane i promjena u razinama hormona, svačiji su okidači jedinstveni.

“Okidač migrene odnosi se na bilo koji vanjski ili unutarnji čimbenik koji pridonosi pojavi simptoma migrene”, rekla je dr. Danielle Wilhour, neurologinja i specijalistica za migrene u UCHealth Neurosciences Center u Aurori, Colorado. “Kombiniranje više čimbenika vjerojatno predstavlja snažniji utjecaj.”

Budući da je migrena složen poremećaj, jednostavno izbjegavanje određene hrane neće biti ključ za sprječavanje njenog pojavljivanja.

“Iako promjene u prehrani mogu biti korisne, holističkiji pristup koji se fokusira na zdrav način života i uravnoteženu prehranu je ključan”, objasnila je Wilhour. “U nekim slučajevima, medicinske intervencije mogu biti potrebne za učinkovito upravljanje migrenom.”

Unatoč složenosti migrene, saznanje koja su hrana i pića uobičajeni okidači može pomoći u informiranju i sprječavanju budućih napadaja. Imajući to na umu, evo pet namirnica i pića koji najčešće izazivaju migrenu.

1. Alkohol

Svi znamo da previše čaša vina uz večeru ili previše koktela nakon posla svakome može zadati gadnu glavobolju, ali kod ljudi s migrenom, čak i jedna čaša može izazvati napadaj. Zašto? Razlog nije jasan, prema Wilhour.

“Iako su sam alkohol, kao i njegovi metaboliti, potencijalni čimbenici u nekim slučajevima, također je moguće da određene komponente u raznim alkoholnim pićima mogu poslužiti kao okidači”, rekla je. “Poznato je da alkohol uzrokuje vazodilataciju, uzrokujući oticanje krvnih žila.”

Alkoholna pića mogu dehidrirati, što također može izazvati napadaj. Neki ljudi smatraju da mogu uživati ​​u određenim vrstama žestokih pića, ali ne mogu piti vino, ili obrnuto.

Ako volite čašu vina, trebali biste znati da je crno vino češće povezano s trenutnim napadajem migrene zbog prirodnog spoja tiramina. Tiramin se nalazi i u nekoliko drugih okidača migrene, uključujući tamnu čokoladu i odležani sir.

“Također se nagađalo da su napadaji migrene povezani s prisutnošću nekih biogenih amina (histamin, tiramin, feniletilamin itd.) koji bi teoretski mogli izazvati glavobolju”, rekao je dr. Teshamae Monteith, izvanredni profesor kliničke neurologije i glavni odjela za glavobolje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Miami Miller.

2. Čokolada

Čokolada se smatra najpopularnijim okidačem temeljenim na hrani. Međutim, neurolozi raspravljaju je li žudnja za slatkim prije napadaja dio prodome (faze prije napadaja migrene) ili okidač.

Što god da je, jedan potencijalni razlog mogao bi biti kakao.

“Smatra se da kakao utječe na otpuštanje serotonina, što može pridonijeti patogenezi migrene”, objasnio je Wilhour. “Iako čokolada sadrži serotonin i njegov prekursor triptofan, s višim razinama u 85% udjela kakaa, postojeće studije nisu potvrdile izravnu vezu s indukcijom migrene.”

3. Kofein (previše ili premalo)

Kofein se ponekad koristi za liječenje migrene, čak i u određenim lijekovima koji se izdaju bez recepta.

Previše kofeina također može izazvati migrenu. “Kofein djeluje tako da utječe na molekulu zvanu adenozin blokirajući njezin receptor”, objasnio je Monteith. “Može smanjiti električnu aktivnost mozga, proširiti krvne žile i promijeniti san. Naravno, razine adenozina rastu tijekom akutnih napadaja migrene, ali mogu biti potaknute i infuzijama adenozina.”

Poput alkohola, kofein ima dehidrirajući učinak, što može izazvati migrenu. Za upravljanje migrenom, možda biste trebali piti manje kave.

Regulacija kofeina može biti korisna jer je vazokonstriktor i može se koristiti za akutno liječenje napadaja migrene. Obično se preporučuje da pacijenti s migrenom ograniče unos kofeina na šalicu kave (ili čaj s kofeinom) u isto vrijeme svaki dan (po mogućnosti prije podneva kako bi osigurali dobar san).

Budući da redovita konzumacija kave, čaja ili čak vašeg omiljenog energetskog pića može stvoriti ovisnost, preskakanje popodnevne šalice kave također može izazvati napadaj migrene.

3. Odležani sir

Neki odležani sirevi sadrže tiramin, koji se razvija fermentacijom sira. To znači da što je sir stariji (i smrdljiviji), to ima više tiramina.

“Vjeruje se da povišene razine tiramina mogu izazvati migrenu kod osjetljivih ljudi”, rekla je Wilhour. “Poznato je da tiramin utječe na krvni tlak i može utjecati na otpuštanje neurotransmitera poput norepinefrina, koji mogu biti uključeni u migrene.”

Uobičajeni krivci uključuju odležane cheddar, manchego i plave sireve poput gorgonzole i stiltona. Ispostavilo se da su mnogi sirevi odležani, stoga malo istražite prije sljedećeg odlaska u trgovinu.

4. Suhomesnati proizvodi

Slaninu i kobasice, kao i salamu i pršut, možda bi se isplatilo preskočiti jer mogu sadržavati nitrate i nitrite.

“Nitrati se mogu pretvoriti u dušikov oksid, koji je signalna molekula koja igra ulogu u regulaciji protoka krvi”, rekla je Wilhour. “Promjene u protoku krvi povezane su s migrenama, a proizvodnja dušikovog oksida može pridonijeti tim promjenama. Osim toga, nitrati mogu aktivirati trigeminalni živac (živac koji je uključen u put boli migrene) i izazvati upalno oslobađanje neuropeptida.”

Za to je kriv crijevni mikrobiom: Studija iz 2016. pokazala je da ljudi s migrenama mogu imati više razine bakterija koje pomažu u razgradnji nitrata. Više bakterija znači više dušikovog oksida, što je dokazano povezano s migrenama. Istraživači se nadaju da će jednog dana stvoriti probiotičku vodicu za ispiranje usta koja može ponovno uravnotežiti razine bakterija.

5. Post

Iako nije hrana ili piće, stručnjaci se slažu da je preskakanje obroka jedan od najčešćih okidača migrene. Studija iz 2018. objavila je da je “post među najbolje proučenim i najpouzdanijim prirodnim okidačima migrene.”

Kada propustimo obrok ili dva, šećer u krvi pada. Za neke ljude čak i male promjene u razinama glukoze mogu ometati receptore za bol u ovojnici mozga. U samom mozgu nema receptora za bol. Kako biste spriječili migrene, držite pri ruci grickalice pune proteina ako znate da nećete stići pripremiti obrok na vrijeme.

Također, dehidracija također može dovesti do migrene. Kada tijelo dehidrira, tekućina napušta mozak, uzrokujući trenje u moždanim ovojnicama i potencijalnu bol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!