N1 komentar: Gubitnik i dobitnici slučaja Agrokor

N1 Komentar 07. stu 202308:50 1 komentar

Donosimo jutarnju analizu Nataše Božić.

N1

Prva očita posljedica kraha slučaja Agrokor je apsolutno srozavanje ugleda DORH-a koji je šest godina nakon spektakularnog filmskog upada u Kulmerove dvore, lova za Todorićem po Londonu i trpanja u zatvor njega i njegovih suradnika – opet na samom početku.

U vjetar je bačeno 1,3 milijuna eura novca poreznih obveznika koliko je dano za ovo vještačenje koje se sada ne može iskoristiti protiv Todorića.

Glavna državna odvjetnica jučer je u priopćenju rekla da će odlučiti što dalje nakon što DORH prouči odluku Visokog kaznenog suda.

DORH u ovom trenutku ima nekoliko opcija za postupanje, teško je ocijeniti koja je za njih manje zlo jer dobre nema. Jedna je da odustanu od optužnice u procesu Veliki Agrokor – nakon što je Todorić s dvoje suradnika pravomoćno oslobođen u slučaju Mali Agrokor, što bi bio totalni fijasko i priznanje poraza DORH-a. Druga je opcija da idu u novo vještačenje – skupo, neizvjesno, dugotrajno i iscrpljujuće. Treća je opcija da bombastični proces svede na značajno manji opseg optužbe i da proces u kojem su tvrdili da je Todorić oštetio kompaniju za više od milijardu eura – suzi na neke manje štete za koje možda mogu izvesti dokaze.

Postavlja se pitanje hoće li Zlata Hrvoj Šipek tužiti bivšeg glavnog državnog odvjetnila Dinka Cvitana za nastalu štetu, no sam proces protiv Todoruća zbog toga neće ništa profitirati.

Politički – ovo sigurno nije neka sreća za Andrej Plenkovića koji redovito, nabrajajući uspjehe svoje Vlade, navodi spašavanje Agrokora i radnih mjesta u povezanim kompanijama. No, pitanje je i koliko će mu očiti neuspjeh ove pravosudne trakavice sada direktno štetiti. Protok vremena je ogroman – šest godina je prošlo od te krize, tvrtke iz bivšeg Agrokora rade i radna mjesta nisu uništena.

No, činjenica je da će neuspjeh pravosudne trakavice koristiti i oporba i sam Todorić, koji Plenkoviću na čelu crta glavnu metu za osmišljavanje procesa kojeg naziva krađom privatne kompanije.

Ono što visi kao Damaklov mač nad hrvatskim proračunom jest postupak arbitraže koju je Todorić pokrenuti protiv Hrvatske u Washingtonu. To je dug i kompliciran postupak u kojem je Todorić u početku dobio neke važne bitke. Osvoji li i onu konačnu, dobije li arbitražu u svoju korist – Hrvatska će mu morati isplatiti odštetu u milijardama eura.

Zato se, kada nabrajamo dobitinike i gubitnike u ovoj priči, može zaključiti da bi najveći gubitnik mogli, zapravo, biti mi – porezni obveznici RH. Mi smo platili i propalo vještačenje s kojim se sada DORH može koristiti samo u toaletu, a platit ćemo i odštetu Todoriću dobije li arbitražu u Washingtonu.

Gdje će tada biti Plenković, Martina Dalić, Ante Ramljak, tko zna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.