BiH: SDA optužuje Hrvatsku i Srbiju da krše Dejtonski sporazum

Regija 22. kol 202211:53
Izvor: N1/ILUSTRACIJA

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) optužila je Hrvatsku i Srbiju da ne poštuju odredbe Dejtonskog sporazuma a kao rješenje sadašnjih problema koji postoje u BiH predložila je usklađivanje ustroja vlasti u entitetima.

Vladajuća bošnjačka stranka je pripremila i političkim partnerima uputila dokument pod naslovom “Stav SDA-a o aktualnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje”.

Dokument je procurio u javnost u ponedjeljak uoči službenog početka izborne kampanje i u očekivanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o eventualnom nametanju izmjena izbornog zakona.

U dokumentu stoji kako je najveći problem u BiH blokada rada državnih tijela vlasti i osporavanje dosegnutih reformi kombiniranih s otvorenim secesionističkim tendencijama koje provodi SNSD na čelu s Miloradom Dodikom te zahtjevima za dodatnim etničkim podjelama koje provodi HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem što se opet, kako navode, ne može promatrati izolirano od geopolitičkih događaja u svijetu.

Odnosi Srbije, Hrvatske i BiH kao strana potpisnica Daytonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog toga i neminovno se reflektiraju na unutarnju krizu u BiH, ocijenili su u SDA-u.

Tvrde kako Srbija, kao i Hrvatska, ne poštuju dejtonsku obvezu poštivanja suvereniteta BiH, a dokaz za te tvrdnje vide u činjenici da još nije riješeno pitanje međudržavnih granica, povrata imovine i procesuiranja ratnih zločina.

Hrvatskoj ponovo prigovaraju zbog gradnje Pelješkog mosta te je optužuju da probleme s pristupom BiH luci Ploče, no najvećim problemom u SDA-u smatraju to što i Srbija i Hrvatska podupiru politike u BiH “koje imaju destruktivnu ulogu i teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podjelama u zemlji”.

“Iz Republike Hrvatske se otvoreno miješaju u unutarnje stvari BiH, posebice u vezi s Izbornim zakonom. Pri tome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloporaba članstva u Europskoj uniji i NATO savezu”, stoji u dokumentu.

Iz SDA-a optužuju HDZ BiH da neutemeljeno inzistira na promjenama izbornog zakona, pozivajući se na presudu Ustavog suda BiH u slučaju “Ljubić” i tvrde kako je ona zapravo već provedena jer su brisane odredbe izbornog zakona BiH koje su ocijenjene neustavnima, a odnose se na način popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Ako unutarnji akteri u BiH ne budu dobivali potporu Beograda i Zagreba, vratit će se poštivanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova. Ovo treba biti startna pozicija iz koje se treba krenuti u rješavanje odnosa kako u BiH tako i u regiiji”, stoji u dokumentu SDA-a koji je očito namijenjen i vladama zapadnih država.

Ustavnu i izbornu reformu sada uvjetuju uspostavom simetričnih rješenja koja bi vrijedila kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj.

Tako traže iste ovlasti za predsjednike dva entiteta, jednaku ulogu predstavnika konstitutivnih naroda pri uspostavi izvršne vlasti, uspostavu Doma naroda u parlamentu RS-a te reduciranje ovlasti tog zakonodavnog tijela u entitetima, odnosno ograničenje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Lider SNSD-a Dodik odmah je odbacio zahtjeve iz SDA-a te je na svom Instagram profilu istaknuo kako bi se Srbija, ali i Rusija zapravo trebali više baviti stanjem u BiH.

Odbacio je zahtjeve za uvođenjem Doma naroda u RS-u te je ustvrdio kako je za neriješena granična pitanja odgovorna isključivo bošnjačka strana.

“S politikom kakvu vodi SDA teško je naći točku kompromisa”, napisao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar