Brnabić o tome koliko bi joj trajao minimalac: “Nekoliko dana, pretpostavljam”

Izvor: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Premijerka Ana Brnabić rekla je, govoreći o minimalcu koji je povećan na 40.000 dinara (nešto više od 2.500 kuna), da bi njoj taj novac potrajao "nekoliko dana, pretpostavljam". Na pitanje slaže li se s tim da taj novac nije dovoljan za život, rekla je "složit ćemo se, bez ikakve sumnje".

“Ali ćemo se također složiti i da je prije samo 11 godina bio 150 eura, a danas se približava 350 eura”, rekla je Brnabić za Blic TV.

Ona je dodala da je nezaposlenost u Srbiji trenutno 8,9 posto, kao i da je narasla minimalna plaća što su, kako je rekla, “teme koje su mi važne, za koje smo se mi toliko borili”.

“To je nekako svrha našeg bavljenja politikom. Ovo je rast minimalne plaće u dinarima od 2012. do 2022. godine. Istovremeno imamo kontinuiran pad stope nezaposlenosti, došli smo na 8,9 posto. Prosječna neto plaća u Srbiji također kontinuirano raste. Mi često pričamo o minimalcu dok ne pričamo o prosječnoj neto plaći”, rekla je.

Istaknula je i da država daje sve od sebe da ove zime ne dođe do nestašice energenata i da je dobro što je završen Balkanski tok i plinovod kroz Bugarsku.

Upitana hoće li sezona grijanja početi na vrijeme odgovorila je potvrdno, dodajući da će dati sve od sebe da ne bude restrikcija struje, prenosi Danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar