Izvanredno stanje u kosovskoj općini Dečani: Stotine građana se otrovalo

Regija 13. srp 202117:03 > 18:01
anestezija, bolnica, liječenje
Pixabay/Ilustracija

U općini Dečane na Kosovu, na oko 80 kilometara od Prištine, proglašeno je izvanredno stanje zbog trovanja stotina građana.

Prvi simptomi trovanja među građanima Dečana pojavili su se 11. srpnja, a sumnja se da je uzrok trovanja vodovod Hidrodrini, piše Radio Slobodna Evropa.

Stotine sa simptomima

Direktor odjela za zdravstvo u toj lokalnoj samoupravi Musa Berisha je za Radio Slobodna Europa (RSE) rekao da je priljev pacijenata sa simptomima trovanja i dalje veliki.

“Tijekom noći je bilo velikog priljeva pacijenata. Nažalost, ne radi se o trovanju građana iz samo 11 sela, već ih ima i u ostalim okolnim selima”, rekao je on.

Na osnovu službenih podataka, od 10. do 13. srpnja u Centru obiteljske medicine u Dečanu, medicinsku pomoć je zatražilo oko 1.000 pacijenata, a na stotine njih ima iste simptome trovanja.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je 12. srpnja priopćilo da su od šest testiranih uzoraka vode u dva pronađene sumnjive kolonije bakterija.

Ravnatelj ovog instituta Naser Ramadani je napomenuo da se ispitivanje uzoraka nastavlja i da točan uzrok trovanja još nije utvrđen.

U međuvremenu, tužiteljstvo u Peći je priopćilo da pokreće istragu o uzrocima trovanja građana općine Dečane, dok iz Ministarstva zdravlja Vlade Kosova apeliraju na građane da ne koriste vodu iz Hidrodrine, sve dok se ne utvrdi da taj vodovod nije uzrok trovanja.

Koji su uzroci trovanja?

Gradonačelnik Dečana Bashkim Ramosaj je novinarima 12. srpnja rekao da se ulažu maksimalni napori kako bi se pronašli uzroci trovanja.

Ramosaj je naglasio da postoje sumnje da trovanje nije slučajno, ali nije pružio više informacija na tu temu, uz navode da bi se njima trebali baviti istražni organi.

Općinu Dečane će tijekom dana obići ministar zdravlja Arben Vitia, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar