Vučić pozvao Srbe da izvjese zastave, a građani ne znaju što se slavi

Izvor: N1, Ilustracija

U Srbiji i Republici Srpskoj obilježava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Vlasti su pozvale građane, ali i Srbe u ostalim zemljama da na svojim domovima istaknu zastave. Hrvatski državni vrh je to ocijenio provokacijom na koju neće nasjesti.

“Sretan praznik svima, jeste videli kako smo lijepo uredili zgradu predsjedništva u boje naše trobojke. Sve najbolje vam želim, sretan praznik svim pripadnicima našeg naroda i u Srbiji i u Republici Srpskoj, širom regije i da uvijek s ponosom čuvamo našu trobojku cveno, plav, bijelo, hvala vam najljepša, živjela Srbija”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Slavljenje ovog praznika dogovorili su političari, a prvi put je obilježen prošle godine. I samim građanima Srbije nije baš jasno što se slavi.

Evo što su neki građani odgovorili na pitanje što se slavi:

“Dan državnosti, ne”

“14. veljače”

“Ne znam stvarno.”

“Dan zastave, hoćete mi objasnit što je to?”

Srpske zastave dignute su i u Republici Srpskoj, kao i na Kosovu. U Hrvatskoj je taj dan obilježen u Veleposlanstvu Srbije, o čemu su izvijestili na svom Twitter profilu. U posjet su im stigli, među ostalima i zstupici Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Istodbno, njihove kolege pred početak aktualca predložu da Sabor jednoglasno osudi inicijativu iz Srbije.

“To nema nikakve veze sa patriotizmom, to nije nikakvo ohrabrivanje sunarodnjaka koji žive u okolnim zemljama, to je jedna vrsta pretenzija prema susjednim državama koje Srbija konstantno vrši“, rekao je Marijan Pavliček, saborski zastupnik HKS-a.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da ta tema ni ne zaslužuje posebnu raspravu jer promašena je inicijativa sama po sebi i drago mi je da su se predstavnici nacionalne manjine o tome jasno izjasnili”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković objasnio je kako Hrvatska neće nasjedati na Vučićeve provokacije. Istaknuo je da godinama namjerno na isti način odgovara na provokacije iz Srbije.

“Mi ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije i gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških nasljeđa prošlosti i opterećenja. Hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način”, rekao je Plenković.

Plenković je pohvalio stav Milorada Pupovca i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića. Predsjednik SDSS-a još dan ranije je rekao da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH koji zabranjuju isticanje zastava drugih država.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar