SAD sankcionirao iransku policiju za moral i čelnike snaga sigurnosti

Svijet 22. ruj 202217:41 0 komentara
STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

Sjedinjene Države u četvrtak su sankcionirale iransku policiju za ćudoređe, optuživši ju za zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i proglasivši ju krivom za smrt 22-godišnje Mahse Amini.

Američko ministarstvo financija optužilo je iransku policiju za moral da je kršila prava mirnih prosvjednika. Ministarstvo će sankcionirati sedam dužnosnika iranske vojske i policije, uključujući šefa iranskih kopnenih oružanih snaga i čelnika policije za moral.

„Mahsa Amini bila je hrabra žena čija je smrt u pritvoru ćudoredne policije još jedan čin brutalnosti snaga sigurnosti iranskog režima protiv svojih ljudi“, priopćila je ministrica Janet Yellen.

“Najoštrije osuđujemo ovaj bezuman čin i pozivamo iransku vladu da prekine svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno gušenje slobode izražavanja i okupljanja”, dodala je Yellen.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima ranije u četvrtak zapalili su policijske stanice i vozila, a prosvjedi potaknuti smrću Amini ne jenjavaju, piše Reuters. Iz Irana stižu izvješća o napadima na pripadnike snaga sigurnosti.

Nevladina organizacija Iran Human Rights u četvrtak je objavila da je u dosadašnjim prosvjedima ubijen najmanje 31 civil.

Nezadovoljni Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Amini. Ona je umrla u pritvoru nakon što ju je uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!