Tko zapravo koristi streljivo s osiromašenim uranom i koliko je to opasno?

Izvor: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Zamjenica britanskog ministra obrane Annabelle Goldie potvrdila je da London Ukrajini šalje topničke granate s jezgrama s osiromašenim uranom. Njena je izjava izazvala iznimno oštru reakciju ruskih vlasti, uključujući i predsjednika Vladimira Putina.

No, kako piše BBC Russia, ukrajinski i ruski stručnjaci za oružje izvijestili su da se streljivo s obogaćenim uranom također proizvodi u Rusiji.

Goldie je navela da će se Ukrajini isporučiti granate za probijanje oklopa koje sadrže osiromašeni uran. “Takvi su projektili vrlo učinkoviti protiv modernih tenkova i oklopnih vozila.”

Ta je najava izazvala žestoku reakciju ruskih vlasti koje su zaprijetile da će ozbiljno razmisliti kako na to odgovoriti.

Što je osiromašeni uran?

Osiromašeni uran je nusproizvod u proizvodnji obogaćenog urana. Njegove karakteristike su velika gustoća i čvrstoća zbog čega se i koristi u proizvodnji oklopa za vojnu opremu, ali i za streljivo – uglavnom jezgri za oklopne projektile.

Osiromašeni uran nije visoko radioaktivan, iako se smatra toksičnim i kancerogenim. Na web stranice Europske unije navodi se da je streljivo s osiromašenim uranom ranije korišteno u Zaljevskim ratovima, u Srbiji i na Kosovu. Njihova uporaba izazvala je zabrinutost zbog zdravstvenih rizika od izloženosti uranu u prahu.

Na web stranicama EU-a navodi se da tijekom nekoliko studija nije pronađeno dovoljno dokaza o štetnosti tvari, ali se zaključci stručnjaka tumače na različite načine. S druge strane, na stranici Agencije za zaštitu okoliša navodi se da je osiromašeni uran opasan ako prodre u tijelo.

Rezolucija o korištenju osiromašenog urana koju je usvojila Opća skupština UN-a 2018. navodi, pozivajući se na studije IAEA-e, “da radiološka prijetnja stanovništvu i okolišu uzrokovana kontaminacijom teritorija malim česticama osiromašenog urana koje se oslobađaju kao rezultat uporabe streljiva, nije značajna”.

Ipak, u rezoluciji se dodaje da u određenim situacijama postoji rizik od izloženosti radijaciji kod ljudi koji su u izravnom kontaktu s fragmentima ili streljivom koje sadrži osiromašeni uran.

Prošlog prosinca Opća skupština UN-a donijela je još jednu rezoluciju u kojoj se navodi da studije koje su provele relevantne međunarodne organizacije ne daju dovoljno cjelovitu sliku razmjera mogućih dugoročnih posljedica za ljude i okoliš u slučaju korištenja oružja i streljiva koje sadrži osiromašeni uran.

Reakcija Kremlja

Kremlj je poručio da će korištenje takvog streljiva u Ukrajini smatrati korištenjem “prljave bombe”, a Putin je zaprijetio da će Rusija reagirati ako Velika Britanija doista isporučio Ukrajini to streljivo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je isporuka ovog streljiva pokazatelj da Zapad krši međunarodno humanitarno pravo, a ruski ministar obrane Sergej Šojgu je, odgovorajući na pitanje postoji li mogućnost nuklearne kolizije, rekao da je ovo korak naprijed na tom putu.

BBC Russia navodi da mnoge vojske diljem svijeta koriste ovakvo i slično oružje i streljivo. Potkalibarski projektili sastoje od tanke jezgre, koja je izrađena od teških i izdržljivih legura pomoću volframa ili osiromašenog urana, i ljuske, koja bi trebala biti lagana.

Ovakvi projektili mogu biti izuzetno učinkoviti protiv oklopnih vozila, a koristile su se još u Drugom svjetskom ratu i njima su naoružani svi moderni tenkovi. Mnogi od njih koriste osiromašeni uran.

U SSSR-u i Rusiji takve su granate razvijene od 1980-ih. Ipak, još uvijek nema dokaza da ruska vojska koristi streljivo s osiromašenim uranom u ratu protiv Ukrajine.

Ne postoji jednoznačno mišljenje o tome koliko osiromašeni uran može biti štetan za zdravlje, ali je vrlo učinkovito streljivo s visokom mogućnosti penetracije oklopa. BBC Russia navodi da je žestoka reakcija ruske vlasti u ovom slučaju stigla ne zbog opasnosti koju bi osiromašeni uran mogao predstavljati po zdravlje nego zbog toga što će ukrajinske trupe moći učinkovitije pogoditi ruske tenkove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.