Uništena brana u Ukrajini: Plutaju mine, a prava drama je na Krimu

Svijet 06. lip 202319:57 0 komentara

Potpuna katastrofa - tim se riječima opisuje stanje u južnoj Ukrajini nakon što je uništena brana Nova Kahovka koja se nalazi na području koje su okupirali Rusi. Oni svejedno tvrde da je riječ o ukrajinskoj sabotaži dok posljedice trpi više desetaka tisuća ljudi s tog područja. Zabrinutost dodatno raste s obzirom da se bazen brzo prazni, a riječ je vodi koja se koristi za hlađenje najveće nuklearke u Europi.

Noćas je nakon niza eksplozija probijena 30 metara visoka i 3,2 kilometara duga brana Kahovka na rijeci Dnjipar u južnoj Ukrajini. Uslijedila je nezaustavljiva bujica, vodostaj je porastao za 11 metara i još raste. Ovaj se događaj opisuje kao nikad viđeni ekocid, terorizam, ratni zločin.

Poplavljena su sela i gradovi Dnjeparskog bazena, lešine životnja plivaju po ulicama, u tijeku su masovne evakuacije stanovništva.

“Ja sam evakuirana iz sela Antonivka, naša škola i stadion su poplavljeni, cesta je bila poplavljena, zapeo nam je autobus. Jedino uzvišeno područje na koje smo mogli doći busom, tamo su nas poslali i od tamo su nas izvukli.”, kaže stanovnica Antinovka Lidia Zubova.

Kahovka je pod ruskom okupacijom, poplavljeno je sve do ukrajinskog Hersona a posljedice se osjećaju na Krimu. Evakuaciju provode i Rusi i Ukarajinci, dok se međusobno optužuju za uništavanje brane.

Dmitry Peskov, glasnogovornik Kremlja kaže da može bez sumnje ustvrditi da se radi o namjernoj sabotaži s ukrajinske strane.

“Ova sabotaža potencijalno ima ozbiljne posljedice na više desetaka tisuća stanovnika ovog područja, kao i ekološke i sve druge posljedice koje će se tek utvrditi. Osim toga, izvan svake sumnje je da je jedan od ciljeva ove sabotaže uskratiti Krimu vodu. Razina vode u rezervoaru se spušta, opskrba kanala vodom pada drastično”, rekao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pak za rušenje brane optužuje Ruse. “Fizički je nemoguće dignuti ju u zrak nekako izvana, granatiranjem. Ona je bila minirana. Minirali su ju ruski okupatori i oni su ju digli u zrak. I ovo još jednom pokazuje cinizam kojim Rusija tretira ljude čiju je zemlju otela i što Rusija zapravo donosi Europi i svijetu”, tvrdi Zelenski.

Napad na jednu od najvećih infrastrukturnih objekata u Ukrajini događa se dan nakon objave da je oslobođeno područje blizu Bahmuta. Riječ je o velikom udarcu za planove kontraofenzive kojom bi se ruske snage nagnale na povlačenje. Zapadni čelnici svi su redom zgroženi, i premijer Plenković kaže da ovaj čin ne smije proći nekažnjeno.

“Ovo je nečuven čin koji ponovno pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini. Uništenje brane prijeti životima tisuća civila te uzrouje tešku ekološku štetu”, rekao je Jens Stoltenberg glavni tajnik NATO-a.

“Naša trenutna procjena je da nema neposredne opasnosti. Pratimo to iz minute u minutu, kao što možete zamisliti”, rekao je generalni direktor IAEA-e Rafael Grassi.

Agencija za atomsku energiju poziva na pojačan oprez obiju strana, a Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti i nove sankcije za Rusiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ