Za 3.000 eura sjede zatočeni u vilama: Srbi u Španjolskoj čuvaju plantaže droge

Svijet 22. lis 202209:19
Izvor: Handout / Spanish National Police / AFP

Uhićenjem srpske kriminalne skupine koja se bavila proizvodnjom, uzgojem i distribucijom marihuane u Španjolskoj, kod koje je pronađeno više od 350.000 eura, još jednom je potvrđeno da građani Srbije aktivno odlaze u tu zemlju te da su angažirani na plantažama kao čuvari i uzgajivači. Iako na prvi pogled nekima zvuči kao da se isplati riskirati, pogotovo s obzirom na zaradu, postoji nekoliko "caka" zbog kojih brzo odustanu.

Velika akcija specijalaca izvedena je u koordinaciji sa Nacionalnom policijom Španjolske, koja je u regijama Barcelone, Valencije, Alicantea i Tarragone istovremeno uhitila više od 20 osoba, među kojima su većina državljani Srbije. Pronađeno je više ilegalnih laboratorija za uzgoj i proizvodnju marihuane te je zaplijenjena velika količina novca.

VEZANE VIJESTI

“Na području Kraljevine Španjolske pronađeno je više laboratorija u kojima se u umjetnim uvjetima proizvodila opojna droga kanabis. Ova akcija je provedena pod pokroviteljstvom Europola”, rekao je ranije izvor portala Nova.rs. Tamošnji mediji otkrili su da je uhićen jedan od glavnih šefova srbijanske mafije, ali da tu nije kraj ovoj akciji jer policija i dalje provodi pretrese na nekoliko lokacija – u stanovima u barakama i unajmljenim vilama, tvrtkama, ali i na plantažama jer smatra da je skupina, osim droge, raspačavala i oružje. Kod dvojice pripadnika ove grupe pronađeno je 300.000 eura, blokirano im je 85.000 eura na bankovnim računima, kao i druga nepokretna imovina.

Ovakvi podaci ne trebaju čuditi, pogotovo ako se uzme u obzir da građani Srbije već godinama aktivno odlaze u Španjolsku.

Kako sustav funkcionira?

Ljudi podobni za odlazak na takve akcije uglavnom se pronalaze preko poznanika i posrednika. Kandidati su uglavnom osobe koje nisu osuđivane, odnosno u policijskim evidencijama nisu označene kao počinitelji kaznenih djela, a sve kako bi prilikom dolaska u tu državu što više ostali ispod radara policije. Gotovo uvijek su to sredovječni muškarci ili mlađi.

Po dolasku u tu zemlju odsjedaju u unaprijed iznajmljenim vilama, kućama i stanovima koji se uglavnom nalaze u udaljenim krajevima, daleko od pogleda znatiželjnih prolaznika. Riječ je o kućama i zgradama koje su opremljene sofisticiranim ventilacijskim sustavima, svjetlima s posebnim zračenjem, posebnim strojevima i uređajima za održavanje vlage i slično.

“Njihova uloga je da borave 24 sata dnevno na imanjima, odnosno u kućama gdje se marihuana uzgaja uglavnom u podrumima, tako da doslovno ne vide svjetlo dana, a čak im se i hrana dostavlja na kućni prag. Tu uglavnom ostanu nekoliko mjeseci, a onda dođe smjena iz Srbije i tako se rotiraju. “Balkanske kriminalne skupine koje se bave ovim poslom ne žele imati problema s graničnom policijom, na sve načine nastoje biti ispod radara i nikad ne bi ugrozile poslove teške stotine tisuća eura zbog neurednih papira”, kaže sugovornik. koji je želio ostati anoniman…

Boravak im je uglavnom osiguran u posebnim prostorijama, gdje imaju najosnovnije za život, a za takav posao zarađuju između 2.500 i 3.000 eura. Iako na prvi pogled zvuči primamljivo, pogotovo s obzirom na zaradu prosječnog građanina Srbije u vlastitoj zemlji, ovaj ilegalni posao nosi velike rizike. Španjolska policija intenzivno radi na razbijanju takvih skupina pa se paralelno s razvojem sofisticiranog sustava za uzgoj droga razvija i tehnologija kojom policija otkriva takve plantaže.

Srpkinja je s bebom išla na sastanke s narkobosovima

Pratitelji događaja još pamte slučaj kada je još jedna takva grupa razbijena u Kataloniji 2020. godine, a iznenadilo je saznanje da je na njenom čelu bila Srpkinja (37) koja je u trenutku uhićenja imala tek rođenu bebu.

Banda koju je predvodila Srpkinja imala je 12 takvih kuća, a španjolski portal lavanguardia.com ranije je, pozivajući se na svoje izvore, objavio da su istražitelji bili zaprepašteni kada su u kući u kojoj su Srpkinja i njezin partner, vjerojatno otac djeteta, vidjeli novorođenče.

Isti portal navodi da je Srpkinja obavljala sve zadatke noseći bebu sa sobom pa čak i prilikom susreta s kupcima marihuane. Kada je, nakon uhićenja, osumnjičena zajedno s bebom odvedena u zatvor Santa Andre de la Barca, beba nije prestajala plakati. Žena je čuvarima ispričala da beba plače jer je gladna, ali da nema novca da joj kupi hranu jer joj je sve oduzeto u policijskoj akciji, a želeći umiriti bebu, čuvar je otišao do ljekarne i kupio adaptirano mlijeko, piše Nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar