Liječnici će moći raditi u fušu uz dozvolu ravnatelja

Vijesti 27. ožu 201610:17 > 10:23
REUTERS/Regis Duvignau

Ministarstvo liberalizira dodatni rad liječnika kako bi ih zadržalo u Hrvatskoj, a tako će moći raditi samo trećinu radnog vremena

Dozvola ravnatelja i kontrola šefa odjela da ispunjava svoje radne obveze bit će dovoljni za dopuštenje liječniku da dodatno radi u drugoj ustanovi, tj. kod privatnika. Takav je prijedlog Ministarstva zdravlja u proceduri javne rasprave, a njime se dokida uvjet da dopuštenje može dobiti liječnik koji odradi više od svoje prosječne bruto plaće te određeni broj pretraga, pregleda, zahvata u svojoj specijalnosti, piše Večernji list.

Tko može “fušati”, odlučivat će ravnatelj na temelju izjave liječnika o vrsti posla i broju sati dodatnog rada te rješenja da ustanova u kojoj će dodatno raditi ispunjava osnovne uvjete. Liberalizacija je to dodatnog rada liječnika koju je prije predlagala Hrvatska udruga bolničkih liječnika, a koja je suprotna prijedlogu i najavama iz HDZ-a koji su dolazili za vladavine Siniše Varge.

Ministar zdravlja dr. Dario Nakić ovaj pravilnik prvenstveno smatra jednom od mjera za ostanak liječnika u Hrvatskoj.

“Ako ispunjava sve stavke ugovora o radu, liječnik će dobiti dopuštenje. Neće dopuštenje dobiti netko tko ode s posla u podne da bi radio privatno. Naš je cilj zadržati liječnike u Hrvatskoj i zašto imati nešto protiv toga da čovjek svojim radom zaradi nešto dodatno? Ne bojim se onih ljudi koji će nešto zaraditi poštenim radom, nego onih koji će zaraditi neradom”, kaže ministar Nakić dodajući da će se dodatni rad liječnika ograničiti na maksimalno trećinu radnog vremena.

Prema prijedlogu pravilnika, liječnik će dozvolu za dodatni rad dobivati na godinu dana i ravnatelj će mu je moći oduzeti, ali još nije definirano u kojim konkretno slučajevima.

Iz HDZ-a je prije predlagano da liječnici imaju mogućnost dodatnog rada isključivo unutar bolnice u kojoj rade, i to uz uvjet mjerljivih kriterija njihova rada. Od toga se evidentno odustalo, a dr. Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, aktualni prijedlog naziva usklađenim sa standardima svjetske i europske prakse, piše Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.