Na tržištu nema liječnika za novih 200 medicinskih timova

Vijesti 07. stu 201615:37 > 15:47
Pixabay

Najmanje 60 mil. kn morat će osigurati Kujundžić ako sustav primarne zdravstvene zaštite, kako je najavio, u idućih godinu dana želi pojačati za 200 novih timova. Samo bi glavarine, koje danas čine 60% prihoda ambulanti, na godišnjoj razini stajale dodatnih 40-ak mil. kn, ne računajući zdravstvene usluge koje liječnici uz to naplaćuju od HZZO-a.

Novac je, međutim, manji problem, jer liječnika koji bi popunili nove ambulante na tržištu rada – nema.

Godišnje u Hrvatskoj na medicinskim fakultetima diplomira oko 300 novih doktora medicine, no čitava generacija liječnika koji su diplomirali ove godine još uvijek nije dobila priliku za odrađivanje pripravničkog staža kao osnovnog preduvjeta za dobivanje licence za rad. Tek nakon što obave pripravnički staž u trajanju od pet mjeseci, liječnici polažu stručni ispit u Ministarstvu zdravlja, te od Hrvatske liječničke komore dobivaju licencu za rad. Pristup stažiranju otežan im je od ove godine, odlukom da se raspisivanje natječaja za stažiranje s HZZO-a prebaci na zdravstvene ustanove, piše Novi list.

Osim toga, samo su zagrebačke bolnice u proteklih nekoliko mjeseci raspisale 100-tinjak specijalizacija, pa je veliko pitanje ima li Hrvatska raspoloživog kadra za projekt 200 novih timova u PZZ-u, upozorava Ines Balint iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM).

Problem je liječnike zadržati

Pitanje je i koliko će liječnika biti spremno raditi u postojećim uvjetima, s obzirom na atraktivne ponude dobro plaćenih radnih mjesta diljem zapadne Europe. Kako manjak liječnika kronično muči ruralna područja, jezičac na vagi u odlučivanju stažista između radnog mjesta u Gračacu ili onog u Londonu, mogao bi kod mnogih prevagnuti u smjeru druge opcije.

“Nije problem zaposliti liječnike, problem ih je zadržati. Biti zaposlen u domu zdravlja nije jamac da će doktor tamo i ostati, treba mu osigurati uvjete rada. Liječnici u ruralnim područjima u Europi imaju kudikamo veće plaće od ostatka države, a tako treba biti i u Hrvatskoj”, poručuje Balint u razgovoru za Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.