Grad s najviše blokiranih uključuje se u rad Etične banke

Vijesti 14. ožu 201717:06 > 17:16
krizevci.hr

Zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, direktor Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci Tihomir Hodak te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Darko Masnec održali su u ponedjeljak, 13. ožujka sastanak s upraviteljem Zadruge za etično financiranje Goranom Jerasom i voditeljem strateških projekata Tonijem Tvrtkovićem.

Zaključno je dogovoreno kako će se Grad Križevci uključiti u djelovanje Etične banke, a čime će se osigurati vrlo povoljne kamatne stope za male i srednje poduzetnike na području Križevaca, objavio je grad na svojim stranicama.

Zamjenik Katanović posebno je naglasio kako Križevcima treba zaokret u budućim lokalnim javnim investicijama. Do sada je prioritet bilo ulaganje u poduzetničku infrastrukturu. S obzirom da stvorena poduzetnička infrastruktura, treća gospodarska zona te novootvoreni Razvojni centar i tehnološki park, mogu zadovoljiti potrebe gospodarstva u slijedećem dužem periodu, nužno je fokus budućih lokalnih javnih investicija usmjeriti prema rješavanju problema stambenog zbrinjavanja mladih i drugim pronatalitetnim politikama. Stoga se razgovaralo i o gradnji stanova te uređenju postojećih stambenih objekata pod povoljnijim, subvencioniranim uvjetima.

Etična banka pruža niže kamate, veću sigurnost ulaganja te je u vlasništvu domaćih fizičkih i pravnih osoba, a njen primarni cilj je ulaganje u razvoj zajednice kroz održive projekte. Učlanjenjem u Zadrugu za etično financiranje svaka osoba postaje članom i suvlasnikom Etične banke s jednakim pravom glasa bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava.

Križevčani se “opekli” u prošlosti u poslovanju s bankama

Križevci su na ovaj način postali drugi grad u Hrvatskoj nakon Duge Rese, koji će poslovati s ovom bankom. Osim njih, od jedinica lokalne samouprave tu su i općine Šestanovac, Pokupsko i Velika Kopanica. Ulazak u sustav etičnog financiranja razmatra još pet do šest jedinica lokalne samouprave.

Ovdje treba napomenuti i da je, prema podacima za prošlu godinu, najviše blokiranih građana bilo upravo u Koprivničko-križevačkoj županiji. Njihov je udio u ukupnome broju stanovnika 9,75 posto, a neslavni rekorder već dulje vremena su upravo Križevci, u kojima je prema zadnjim podacima blokirano 11,96 posto građana.

Ovih dana dodijeljeno im je državno zemljište za izgradnju svetišta Svetoga Marka Križevčanina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.