'Škole nam imaju azbestne krovove, a grade se fontane…'

Vijesti 20. ožu 201710:07 > 10:11
N1

Bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić, sudjelovao je na konferenciji Večernjega lista, Hrvatska kakvu trebamo, i kazao da je Hrvatska država u kojoj politika zanemaruje osnovni resurs koji ima - ljudski.

“U Hrvatskoj 2017. učenici i dalje zimi idu u šatorske objekte kako bi se presvlačili za tjelesni, kako bi odlazili na WC”, rekao je Jokić.

Kao probleme istaknuo je marginaliziranost i nizak društveni status učiteljstva i znanosti te činjenicu da informatika nije obavezan predmet u osnovnoj školi. Većina ili značajan broj škola ima i dalje azbestne krove, dok se grade fontane i ceste koje ne vode nikamo, rekao je.

“Međutim, postoji put naprijed. Trebalo bi produljiti školovanje. Hrvatska je zemlja koja ima najkraće školovanje u Europskoj uniji”, rekao je Jokić, koji smatra da bi osnovna škola trebala trajati devet godina. “Tehnologiju ne treba odbacivati, već je uključivati u obrazovanje”, rekao je Jokić.

“Sve to je naravno daleki san. Osim što je sve ovo dio strategije koju ste svi ovdje zajednički izglasali u Saboru. Društva koja su uvažavajući tradiciju, jer Hrvatska ima tradicionalno dobro obrazovanje, spremna na promjene sustava obrazovanja će u budućnosti uspjeti. Ona društva koja žive u prošlosti nemaju nikakve šanse. Ova zemlaj ima i potencijal, ima i snagu i znanje. Krajnje je vrijeme da se krene na novi put. Riječ kurikulum znači put. Možda je vrijeme da Hrvatska krene na taj novi put. Na tom putu treba biti otvoren, iskren, ali ključno je da treba biti složan i najbolje se putuje kada s putuje zajedno”, rekao je Jokić, prenosi Večernji list.

Tijek konferencije Hrvatska kakvu trebamo možete pratiti na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.