Kakvi su planovi državnog vrha za godišnji odmor ovoga ljeta

Vijesti 22. srp 201711:40 > 11:47
Damir Senčar/POOL/PIXSELL

Saborskim zastupnicima ljetni je odmor od Sabora već počeo, no čelni ljudi države još će pričekati na odlazak s Pantovčaka i Markova trga na godišnji odmor, ali neke planove imaju

Proslava obljetnice Oluje te Sinjska alka pa i Maraton lađa na Neretvi “ljetni” su događaji na kojima se okupljaju brojni političari uključujući i državni vrh. Tako će i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i premijer Andrej Plenković, pohoditi ove godine 5. kolovoza Knin, u kojem se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a svo troje bit će dan kasnije i na Sinjskoj alci.

Dio službenih ljetnih aktivnosti, kao i godišnji odmor, još uvijek nisu dogovorili, naime kako piše tportal – na Pantovčaku su im samo kratko poručili: “Bit ćete obaviješteni na vrijeme”. Kad će predsjednica na godišnji odmor, na Pantovčaku nisu otkrili.

Prije dvije godine predsjednica je godišnji odmor provela u SAD-u, a dio kolovoza i poluradno u Splitu, u kojem je bila smještena u Lori, a prošle je godine ljetovala na Brijunima, u vojnom kompleksu Peneda. Hoće li i ovo ljeto predsjednica odbrati državnu rezidenciju, tek treba vidjeti. Zasad je poznato da od sredine kolovoza neće boraviti u Hrvatskoj jer je tada planiran službeni put u Australiju i Novi Zeland, a osim boravka u Canberri, predsjednica bi trebala posjetiti i hrvatsku zajednicu u Sydneyju, Melbourneu i Geelongu.

Kad je riječ o predsjedniku Sabora, Jandroković će osim na obljetnici Oluje i Sinjske alke, sudjelovati i na 20. Maratonu lađa na Neretvi 12. kolovoza, potvrdili su za tportal u njegovu uredu. Stigli su mu i pozivi na druge događaje, no još nije odlučio na koji će ići, a jedino je sigurno da ovo ljeto neće ići u inozemstvo. Kako će i kada te gdje koristiti godišnji odmor, još nije odlučio, no provest će ga najvjerojatnije u Malinskoj na Krku, na kojem godinama ljetuje, otkrio je Jandroković tportalu prije nekoliko tjedana.

Pretpostavlja se da bi godišnji odmor mogao iskoristiti tjedan između obljetnice Oluje i Velike Gospe, a tada će na godišnji odmor najvjerojatnije i Plenković. U Banskim dvorima nisu mogli potvrditi kada će premijer na godišnji, no i u prethodnim kabinetima za odmor se koristio upravo tjedan između obljetnice Oluje i Velike Gospe. Naime, tada se nisu održavale sjednice, a tako je i ove godine.

Plenkoviću je prošlo ljeto zbog izborne kampanje bilo uglavnom radno, no s obitelji je vikendima znao otići do Dubrovnika, otkuda mu potječe supruga, a hoće li se ove godine odlučiti za Dubrovnik, Hvar, na kojem je već ljetovao i otkuda mu potječe obitelj, ili neku državnu rezidenciju, tek treba vidjeti.

Što se tiče drugih planova za ljeto, osim obljetnice Oluje i Sinjske alke, Plenković i ministri će 4. kolovoza održati sjednicu Vlade u Kninu, a premijer će vjerojatno imati i druge službene susrete i sastanke, pri čemu postoji i mogućnost putovanja u inozemstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.