Prijeti li nam pucanje još jednog nekretninskog balona?

Ilustracija

Što se događa sa cijenama stanova u hrvatskim gradovima? prijeti li nam pucanje još jednog nekretninskog balona i nakon toga recesija? Tko je za sve kriv: banke ili država zbog subvencija koje dižu cijene malih stanova? Stručnjaci tvrde da razloga za paniku - nema.

Cijene nekretnina ove godine narasle su za više od 10 posto, a takav scenarij kod mnogih je stvorio bojazan od kraha tržišta, jer slično se povećanje posljednji put dogodilo 2007. godine – uoči recesije. Upozorenja pljušte, no stručnjaci poručuju: očekujemo stabilizaciju cijena.

Ilustracija

“Onda nam se dogodila svjetska kriza, imali smo veliku nezaposlenost, imali smo švicarac koji je bio veliki uteg ljudima. Klijenti su se tad kad su kupovali stanove zaduživali i do 120 posto. Danas se ništa od toga ne događa. Danas su skoro više od 60 posto kupaca – keš kupci”, kaže Boro Vujović iz Hrvatske gospodarske komore. 

A oni koji dižu kredite, zadužuju se u prosjeku do 60 posto ukupnog iznosa cijene nekretnine. No, da se tržište nekretnina u Hrvatskoj pjeni, poručio je i guverner HNB-a, isti onaj koji je, doduše kriptično, svojevremeno najavio i probleme vezane za švicarac.

N1

“Vi tu zapravo kao odgovoran, javni dužnosnik, u ovom slučaju guverner, morate upozoriti. On je čuvar. To je njegova zadaća, on mora u nekom trenutku upozoriti – okej, obratili smo pažnju, sad samo odašilje poruku: pazite”, kaže ekonomski stručnjak Velibor Mačkić.

No, uvjeti na tržištu nekretnina danas su bitno drugačiji od onih prije 12 godina – ponuda tek treba stići potražnju.

“Nije se gradilo i zbog toga je bila velika potražnja. Vi od 2009. do 2016. godine de facto u Zagrebu niste imali dizalicu. Sad se počelo i to će dovesti do stabilizacije tržišta”, objašnjava Vujović.

N1

“Nije da prije nije bilo iznimki, ali vi ste imali 2006., 2007. godine imali novogradnje na rubu gradova, kvalitete, loše infrastrukturu. Danas se rade kvalitetniji objekti, ovi što se rade u Zagrebu su bitno, bitno kvalitetniji”, uvjeren je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Ipak, stručnjaci savjetuju: usprkos boljoj kvaliteti i višim cijenama, pri kupnji stana ili kuće budite oprezni i konzultirajte se s profesionalcima. Obratite pozornost na kvalitetu nekretnine, pozovite sa sobom građevinskog stručnjaka koji će vam dati svoju procjenu o kvaliteti. Uključite i pravnog stručnjaka koji će provjeriti cijelu dokumentaciju.

A bilo bi dobro i – imati strpljenja. Jer brojne su nekretnine danas precijenjene.

“Od 180.000 stambenih nekretnina koje se tijekom godine prodaju, proda se tek svaka šesta”, tvrdi Ranilović.

Idućih godinu do dvije naši sugovornici ipak ne očekuju veće potrese. A tek nakon toga moći ćemo govoriti o stabilizaciji tržišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram