"Ugostitelji koji se budu pridržavali 11 točaka moći će obavljati dostavu hrane"

Vijesti 20. tra 202006:37 > 06:43
N1

- Jučer i danas razgovarali smo da bismo išli na relaksaciju mjera, rekao je u nedjelju, za Dnevnik HRT-a, Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Pojasnio je da razgovaraju kakve bi mjere trebalo donijeti da ugostitelji mogu raditi na dostavi hrane. Epidemiolozi u 11 točaka savjetuju kako bi trebalo raditi.

– Važno je da ugostitelji, koji će se toga pridržavati (…) svi koji će se pridržavati tih 11 točaka o pripremi i izdavanju, moći će obavljati svoju ugostiteljsku djelatnost dostave hrane, rekao je Mikulić.

Mikulić je ponovio da svi koji su radili, a nisu se pridržavali mjera i naputaka, imali su mjeru zabrane rada, a kada počnu ispunjavati sve mjere, moći će opet raditi, pod pretpostavkom da se ide u obustavu postupka.

– Kada se ispune mjere, tog trena počinje teći rok da oni u najkraćim mogućim rokovima mogu početi s pripremom i dostavom hrane, dodao je.

Državni inspektorat zatvorio 30-ak restorana

VEZANA VIJEST

Državni inspektorat zatvorio je 30-ak restorana, najviše u Zagrebu i Rijeci, zbog izdavanja hrane ispred objekata. Njihovi vlasnici kažu da će biti prisiljeni radnicima podijeliti otkaze, a tvrde da su poštivali sve upute Ministarstva turizma.

U Državnom inspektoratu kažu da je riječ o izoliranim slučajevima. Naime, od 35.000 objekata, samo kod 31 utvrđene su nepravilnosti. Najavili su da će obustaviti sve postupke protiv ugostitelja koji poštuju mjere.

– Stol je bio tu ispred ovog lanca, konobar donosi narudžbu, odlaže na taj stol, naplati preko POS-a. Rukavice, maska, dezinfekcijska tekućina, sve za POS, naplati, izvrši naplatu i preda narudžbu u auto, rekao je Mario Minder, vlasnik zatvorenog restorana u Zagrebu.

– Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi. Ovdje se nije radilo, u ovom slučaju konkretnom, o zatvaranju objekta iz razloga što se on bavio dostavom hrane, nego se radilo o tome što je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio, rekao je Mikulić.

Restoran koji se može pohvaliti svjetskim priznanjima zapošljava 17 radnika. Ostane li na snazi odluka o zatvaranju, vlasnik najavljuje moguće otkaze.

– Mi nismo radili promet, samo smo smanjivali štete. Ne znam da li imam druge ili sljedeći tjedan na burzu, dodao je Minder.

I Udruga “Glas poduzetnika” zaprepaštena je odlukom o zatvaranju restorana.

– Inspekcijska represija traje godinama i ovo je kulminacija sramotnog postupanja i to mora prestati. Inspektori moraju imati savjetodavnu ulogu, a tek ako gospodarstvenik uzastopno krši zakon onda da se ide prema kaznjavanju, rekao je Berislav Marszalek, član UO Glasa poduzetnika, prenosi HRT.