Kordon policije na kordon fratara, branitelji se skrili iza

Vijesti 28. svi 201515:17 > 29. svi 2015 00:01
N1

Branitelji koji već nekoliko mjeseci prosvjeduju u Savskoj tražeći smjenu ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića, danas su odlučili 'zasjesti' na Markov trg s sve dok ih ne primi premijer. Premijer ih nije primio, a ministar Ostojić im je poručio da će biti uklonjeni s Markova trga ukoliko sami ne odu do 22 h.

Tijek događaja:

00:00 Došlo je do naguravanja, ali situacija se brzo smirila. Svećenici štite branitelje, stoje između njih i policije.

23:56 Na Savskoj cesti nalazi se naš reporter Vojislav Mazzocco. Ovdje je stotinjak branitelja, napeto je, ali većeg broja branitelja nema, nisu došli autobusima kako su danas najavljivali vođe prosvjeda Klemm i Glogoški.

23:43Ekipa Hitne pomoć pružila je prvu pomoć Glogoškom i još jednom branitelju.

23:25 Pred crkvu je došao novi ‘kordon’ fratara, policija ih je pustila da uđu u crkvu. Policija se povukla, tek ih je 20-ak na ulazu u crkvu.

#related-news_0

23:17 Predrag Matić javio se u program N1 televizije: ‘Država radi svoj posao večeras, dolaskom na Markov trg zna se da se mora poštivati zakone. Malo je čudna reakcija crkve u ovoj situaciji. Teško je to komentirati jer već sutra ću biti na naslovnici Glasa Koncila. Oni govore da se neće miješati u politiku, a to upravo krše. Oni koji su ovo orgnaizirali sada sjede u kafiću, spavaju… Oni nisu tu. Oporbeni čelnici skreću pozornost s jednog Mercedesa. Povuci, čovječe, te ljude, ne daj da poteče krv!’

23:00 Policija je navukla ograde/barikade ispred samog ulaza u crkvu.

22:57Savska cesta blokirana nakon vijesti da je policija ušla u crkvu. Branitelji koji su blokirali Savsku kažu da su spremni podržati one koji prosvjeduju na Markovom trgu. Ispred sebe stavili su par plinskih boca.

#related-news_0

22:54  Josip Klemm kazao u telefonskom razgovoru za N1 televiziju kako nikada nije mislio da će policija krenuti na branitelje, te da nije mislio niti da će morati prosvjedovati u Savskoj ovoliko vremena. Dodao je kako dobivaju potporu branitelja iz drugih gradova.

22: 47 Policija pokušava ući u crkvu, branitelji ne daju, nastupilo je naguravanje. Sada je policija sve branitelje nagurala u crkvu.

22:40 Klemm pregovara s policijom, iz crkve se čuje molitva. Policija se malo odmaknula od samog ulaza, branitelji stoje na samim vratima.

22:36 Branitelj s krova povukao se i otišao u crkvu s drugim braniteljima.

22:33 Predstavnik branitelja popeo se na krov Gradskog poglavarstva. Klemm ga moli da siđe i da se ne baci s krova.

N1

22:30 Svećenik svojim tijelom priječi ulaz u crkvu.

22:26 Klemm i svećenik izašli su iz crkve. Svećenik pregovara s policijom.

22:25 Policija je krenula na šatoraše. Sve su ih nagurali u crkvu.

22:23 ‘Naređujemo vam da se maknete, upotrijebit ćemo sredstva prisile1, upozorava policija megafonom branitelje stisnute pred ulazom u Markovu crkvu koji skandiraju ‘U boj, u boj’

22:18 Policija tjera i novinare: Maknite se iza policijskih ograda, ometate intervenciju!

 22:14 Počelo je naguravanje, svađa, policija moli megafonom da se branitelji raziđu. ‘Ovo je posljednje upozorenje!’

22:13 Kordon od otprilike 100 interventnih policajaca stao je ispred šatoraša, čeka se zapovijed

22:09 Za sada je mirno, iako je policija brojna. Klemm je komentirao presicu SDP-a koji su za prosvjed optužili HDZ, na što je Klemm odgovorio kako je žalosno da se daju takve izjave i da se krivnja ponovno prebacuje na drugog.

22:03 Supruge šatoraša otišle su do barikada po deke. Iako prvo nisu dopustili, policija im je na kraju dala da uzmu deke

21:56 Šatoraši su se okupili ispred ulaza u crkvu Sv. Marka. Klemm i Glogoški sjede ispred.

21:45 Policija donijela blokator signala na Markov trg.

21:35 Novinar N1 televizije javlja kako branitelji unose invalide u crkvu, u crkvu također unose i deke.

21.17 Šatoraši su klupe postavili ispred crkve, vrata crkve su otvorena, ispred vrata za stolom sjede Klemm i Glogoški.

20:46 Policija ne pušta generala Mladena Markača na Markov trg. 

20:02 Nakon intervencije biskupa Pozaića vrata Markove crkve opet su otključana. Župnik kaže da ih on nije zaključao.

19:58 Pristiže jos policije. Neslužbeno doznajemo da je MUP podigao interventnu policiju iz cijele sjeverne i središnje Hrvatske. Omjer policije i branitelja na Markovom trgu je otprilike 2:1.

19:50 Markova crkva je zaključana. Prosvjednici se nemaju kamo skloniti.

‘Mnogi su dali dijelove svog tijela za Hrvatsku’

19:26 Počela konferencija za branitelje: ”Očekivali smo da će nas premijer pozvati na razgovor. Očekujemo da nas ipak nazove. Imamo informacije da će nas u 22 sata ukloniti, mi ne vidimo razloga za to jer ovo nije prosvjed – mi očekujemo razgovor. Mnogi su dali dijelove svog tijela za Hrvatsku i vidimo što kaže ministar Ostojić – da će poslati policiju na branitelje. Imamo informaciju da se po hrvatskim gradovima spontano okupljaju branitelji”, rekao je Glogoški.

#related-news_0

18:55 Đuro Glogoški rekao je kako očekuje da “hrvatska policija neće krenuti na ljude koji su invalidskim kolicima, koji su bez ruku, nogu i koji su slijepi”. Također, dodao je kako vjeruje da ih policija neće pokušati maknuti sa Markova trga.  

Josip Klemm je rekao da vjeruje kako će premijer Zoran Milanović doći do njih do 22 sata. ”Zar bi hrvatska policija trebala ići na stopostotne invalide? Htjeli smo samo razgovarati i čekamo. Žalosna je država koja mora svoje građane ograđivati”, rekao je Klemm.

18:40 U 19.15 branitelji s Markovog trga ponovno će se obratiti javnosti.

18:16 Policija zatvorila prilaze Markovom trgu. Ne dozvoljavaju građanima prolaz.

16:33 Glasnogovornik Vlade potvrdio je da sastanka s prosvjednicima sigurno neće biti i ponovio da su im vrata Ministarstva branitelja uvijek otvorena. Ministar unutarnjih poslova rekao je da će ukoliko se prosvjednici ne maknu do 22 sata biti uklonjeni.

16:06 Pokuša li ih policija potjerati u 22 sata branitelji se namjeravaju skloniti u crkvu, neslužbeno doznajemo iz nekoliko izvora među braniteljima.

16:02 Na Markov trg u posjet braniteljima došao je i biskup Pozaić.

15:29 Policija razmješta protuprosvjedničke ograde oko Gornjeg grada.

15:11 ‘Branitelji koji su danas došli prosvjedovati na Markov trg dobit će prekršajne prijave zbog neprijavljenog skupa. Na Markovom trgu mogu ostati do 22 sata večeras, a ako dotad ne odu policija će odlučiti što će se dogoditi dalje’, kazao je Ranko Ostojić novinaru N1.

14:55 Vesna Nađ, zamjenica ministra Matića, rekla je kako su vrata Ministarstva branitelja prosvjednicima iz Savske 66 uvijek otvorena.

14:05 Branitelji nisu otišli na sastanak s HDSSB-ovim zastupnicima jer, kako kažu, moraju čekati premijera. HDSSB-ovi Josip Salapić i Krešimir Bubalo potom su se spustili na Markov trg i popričali s okupljenim braniteljima. Salapić je rekao da najmanje što premijer može napraviti jest to da otvori svoja vrata i popriča s braniteljima.

13:30 Nakon konferencije za medije, izjavu za N1 televiziju dao je još jedan od vođa prosvjednika, Josip Klemm.

“Policija ne može potjerati hrvatske branitelje odavde. Primjetili ste da ne postavljamo ultimatume. Mi tražimo dijalog s premijerom. Vjerujem da je hrvatski premijer domoljub i da će imati razumijevanja. Svi se pitaju zašto su tu stolice, a nitko se nije zapitao da su tu ljudi bez ruku i nogu. Jedino ljudima možemo pomoći ako dođe do dijaloga koji mora biti javan. Svi zaslužuju nakon 221 dana da čuju što branitelji imaju za reći.

Tijek događaja do 13 sati možete pročitati OVDJE.