Liječnici upozoravaju: Zbog propusta u obračunu plaće nekad manje i do 10 posto

Vijesti 15. srp 202009:44 > 09:51
N1

Naša reporterka Tina Kosor Giljević razgovarala je s doktorom Ivanom Bekavcem iz HUBOL-a koji je govorio o brojnim problemima s kojima se susreću doktori u bolničkom sustavu.

Hrvatsko zdravstvo opterećeno je brojnim problemima – od nedostatka liječničkog kadra do dugih lista čekanja. Koronavirus samo je potencirao navedene probleme.

Jučer je HUBOL upozorio na još jedan problem s kojim se liječnici u bolničkom sustavu susreću. Naime, Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj navodi kako se dani poput Tijelova ili Dana antifašističke borbe koji padaju na radni dan – od ponedjeljka do petka, prepoznaju kao neradni dani.

No, kolektivnim ugovorom u zdravstvu ti dani prepoznati su kao radni dani. Stoga se liječnicima koji te dane rade ne računa veća satnica.

VEZANE VIJESTI

Doktor Ivan Bekavac kazao nam je sljedeće: “Mi liječnici stoga u okviru HUBOL-a upozoravamo donositelje odluka da se kolektivni ugovor za zdravstvo treba uskladiti s navedenim zakonom da se doista neradni dani koji padaju od ponedjeljka do petka računaju kao neradni dani. Mi smo zakinuti u vrijednosti sati rada i u konačnici naše plaće su značajno umanjene”, ističe Bekavac.

“Važno je naglasiti da u našem sustavu bolnički liječnici i do 40 posto ukupnog iznosa plaće ostvaruju kroz dodatke, a upravo u kreiranju tih dodataka vrijednost sata je od velikog značaja – to može stvoriti plaće i manje i više od 10 posto”, ističe.

Zaključno kaže kako je bitno pozornost usmjeriti na poboljšanje uvjeta rada liječnika, na zapošljavanje mladih liječnika jer je nedostatak kadra jedan od glavnih ‘krivaca’ za duge liste čekanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.