Nagrađuju se liječnici, tko će nagraditi medicinske sestre?

Vijesti 02. lip 201507:23 > 07:25
REUTERS/Andrea Comas

Liga sestrinstva Hrvatske započeta je na Facebooku, okuplja tisuću članova i uskoro će imati osnivačku skupštinu.

”Medicinske sestre jedini su profesionalci koji su 24 sata uz pacijenta, mi smo uz čovjeka od rođenja do smrti, u lijepim i ružnim situacijama, mi spašavamo, njegujemo i puno više od toga. Evo, nagrađeno je desetero liječnika iz cijele Hrvatske, ali oni nisu radili sami, uvijek su uz njih medicinske sestre. Ne znam jesu li one nagrađene za svoj trud”, pita Željko Kukić, v. d. predsjednika Lige sestrinstva Hrvatske, inicijative koja je pokrenuta na Facebooku, a koja već broji tisuću članova i uskoro će postati formalnom organizacijom.

Medicinske sestre i tehničari odlučili su osnovati svoju udrugu, mimo Komore i Sindikata, kako bi zaštitili svoj dignitet i prava. Liga je nastala iz nezadovoljstva Komorom koja ih treba zastupati, ali i zdravstvenom politikom te sustavom u Hrvatskoj generalno.

”Ne želimo nikoga rušiti, nego raditi dogovorno i, naravno, ako to ne može, bit ćemo snažna opozicija i ponudit ćemo zakonska rješenja”, najavljuje ovaj medicinski tehničar iz Rijeke.

I jedan u nizu problema na koji medicinske sestre upozoravaju upravo je onaj u školskim klupama. Kako će reći Željko Kukić, planirano je da učenici srednjih medicinskih škola koje ionako traju pet godina još moraju ići i na stažiranje te stručni ispit. Takvu će inicijativu označiti nepravednom i borit će se protiv nje, piše Večernji list.