Nove nevolje za vikend: Orkansko jugo, obilne kiše, moguće poplave

Vijesti 04. pro 202012:42 > 12:46
Ilustracija

Donosimo vremensku prognozu naše meteorologinje Tee Blažević.

Nakon jučerašnjeg potopa u Dalmaciji zbog rekordne količine kiše, vrijeme se smiruje, kako ciklona odmiče.

Ipak, još uvijek ima slabe kiše na jugu Jadrana gdje je i vjetrovito, što će se nastaviti i idućih sati. Štoviše, treba računati na jačanje juga, duž cijele obale pod utjecajem duboke ciklone, kod Velike Britanije.

Sutra će se nad Genovskim zaljevom formirati ciklona, a kako je nad istokom Europe pozicionirana anticiklona, izražen će biti gradijent tlaka zraka, što će rezultirati vrlo vjetrovitim prilikama.

Treba računati na olujno jugo, s orkanskim udarima, osobito tijekom nedjelje, oko sredine dana i poslijepodne, na srednjem Jadranu. Vjetar će podizati višemetarske valove pa bi se neke rive mogle naći pod vodom. Treba računati i na velike probleme u pomorskom prometu, pa i na prekide trajektnih i katamaranskih linija.

Intenzivno će i kišiti, osobito tijekom noći na nedjelju, u nedjelju ujutro, u unutrašnjosti Istre, na Kvarneru, ali i na dijelu srednjeg Jadrana, što može rezultirati bujičnim i urbanim poplavama.

U unutrašnjosti Istre lokalno bi se moglo akumulirati i više od 90 litara kiše po metru četvornom, tijekom subota i nedjelje.

Kiše će biti mnogo manje u unutrašnjosti gdje je izglednija tijekom nedjelje, osobito u Gorskom kotaru i Lici. Snijeg koji je napadao ubrzano će se topiti, zbog pritjecanja toplijeg zraka, vjetrom južnog smjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.