Kako su mediji u regiji pratili slučaj Salopekove otmice

Vijesti 17. kol 201509:24 > 09:37
N1

U regionalnoj temi razgovarali smo o tome kako su mediji pratili otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu.

U zagrebačkom studiju s nama je bio Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u Sarajevu Denis Džidić, urednik BIRN-a, te u Beogradu novinarka portala Krik Bojana Jovanović.

Prvi puta Hrvatsko novinarsko društvo je uputilo apel da se ne objavljuje fotografija, u ovom slučaju brutalnog ubojstva Tomislava Salopeka.

”Apel je polučio rezultate i nadam se da smo uspjeli. Nije jedini problem objavljivanje drastičnih fotografija. Često imate ‘stručne analize’, nepoznavanje činjenica… To je složen problem.

Dobro je i da su političari izašli s apelom da se ne objavljuju neprovjerene informacije. No, to je i inače problem kod ovakvih specifičnih  situacija. Dobro bi bilo da naši novinari surađuju sa stranim kolegama koji možda imaju relevantnije informacije u pojedinim slučajevima”, rekao je Leković.

Kako su mediji u Bosni i Hercegovini reagirali na ovaj slučaj?

”Uglavnom su preuzimali informacije iz Hrvatske, ali i relevantnih svjetskih medija poput CNN-a, ili Al Jazeera-e. Nije bilo puno domaćih autorskih, istraživačkih tekstova. Usprkos većinskom muslimanskom stanovništvu bilo je opće zgražanje”, rekao je Džidić.

Kakve su bile reakcije u Srbiji?

”I u Srbiji je javnost bila zgrožena, no u tabloidima je bilo svega. Treba reći da je u srpskim tabloidima ionako stalno podignut strah od prijetnje Islamske države”, kazala je Jovanović

Kako će se u Hrvatskoj dalje pratiti situacija oko Salopeka?

”Treba je i dalje pratiti, jer to je osim nama, važna tema i za druge. Moramo se prestati ponašati poput otoka i posvetiti se i vanjskim temama”, zaključuje Leković.

Saša, kako komentirate situaciju u Sloveniji gdje hrvatskim novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanje premijeru?

”Iskreno, ja sam to doznao s vašeg portala, jer nisam bio u Sloveniji. Poslije se doznalo da ni slovenskim medijama nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja. Ovo nije prvi put, ali treba reći da naši novinari nikom nisu htjeli dijeliti lekcije već samo raditi svoj posao”, ustvrdio je Leković.

Kako u regiji stoje stvari?

”Mi smo u Bosni i Hercegovini nekoliko puta imali slične situacije s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Mogu reći da malo nedostaje solidarnosti. Regionalna otvorenost često zna biti izazov”, smatra Džidić.

”U Srbiji to zavisi od slučaja do slučaja. Ja sam normalno pričala s bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, dok s Borisom Tadićem ne mogu dogovoriti intervju”, rekla je novinarka portala Krik.