Bivši voditelj službe SOA-e o sigurnosti na Markovom trgu: Ne vidim drugo rješenje…

Vijesti 13. lip 202410:47 0 komentara

Bivši voditelj službe Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Ante Letica, u Novom danu s Tihomirom Ladišićem govorio je o sigurnosti na Trgu sv. Marka u Zagrebu

Javnost je šokirao slučaj otprije dva dana, kad se ispred zgrade Vlade polio benzinom pa zapalio muškarac, a kasnije tog dana i preminuo zbog ozljeda koje si je nanio. Dojam je da se time pokazalo da unatoč metalnim barijerama, opasnost postoji.

“Totalne sigurnosti nema i nitko je ne može garantirati. Siguran sam da SOA i kompletni sustav domovinske sigurnosti vodi računa o njoj i mislim da je suradnja svih partnera dobra. Temeljem toga, dogovaraju se i provode mjere osiguranja, koje mogu biti tvrđe, oštrije ili blaže, ovisno o stupnju ugroze”, rekao je Ante Letica pa se osvrnuo na zatvaranje Trga:

“Nisam za to, riječ je o povijesnom dijelu grada, gdje prolaze i turisti pa mislim da se radi samo o privremenom rješenju. Smatram da će se najvažnije institucije preseliti, a time će se smanjiti i rizik. Uvijek oko tih štićenih objekata treba imati sanitarni perimetar, što je tamo nemoguće.”

I na nekim drugim mjestima u gradu postoje pomični stupovi koji mogu spriječiti pristup teškim vozilima i kamionima, ali na Markovom trgu toga nema. Odnosno, fizičkih barijera za veća vozila nema.

“Obzirom na strukturu i blizinu građevina na Markovom trgu ni ne može biti većih vozila. Ali, sjetimo se kad se 2008. čovjek zabio automobilom u ulaz Vlade. Ima puno problema koji se ne mogu riješiti na brzinu. Mislim da je u budućnosti jedini način da se te institucije izmjeste s Markovog trga. Ne vidim drugo rješenje”, ponovio je Letica.

Ante Letica i Tihomir Ladišić u Novom danu
N1

I prosvjedi su često predstavljali sigurnosne izazove na Markovom trgu. Posebno jer su znali biti nasilni.

“To su bile ružne scene i utječu na sigurnost, ali i blokiraju rad institucija.”

Letica je na kraju apelirao da ako se nešto već radi, neka budu promišljene kako ne bi bilo kontraefekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!