Bdijenje na Markovu trgu: Možemo na Markovu trgu došli podržati i građani

Vijesti 06. velj 202422:05 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Stotinjak građana, aktivista i političara došlo je u utorak navečer na Markov trg dati potporu saborskim zastupnicima stranke Možemo! koji će do jutra bdjeti prosvjedujući protiv odluke premijera Plenkovića da ustraje na prijedlogu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

S transparentima “Laž br. 1 Josipa Rimac“, “Laž br. 2. Zdravko Mamić” i “Laž br. 3 bratić Vrlja” zastupnici Možemo! prosvjeduju na ograđenoj površini ispred crkve sv. Marka gdje je zabranjen pristup građanima i koji mogu doći jedino s druge strane ograde.

“Noćas ćemo ostati ovdje, na otvorenom, za sve one ljude koji žele pružiti otpor odluci Andreja Plenkovića i njegovoj demonstraciji sile koju vrši nad građanima”, izjavila je Hini Sandra Benčić (Možemo!) ispred južne ograde kojom je ograđen prostor pred ulazima u Banske dvore i Sabor.

Možemovci su na tom prostoru danas već proveli više od osam sati, te poručili da će, unatoč hladnoći, ostati vani cijelu noć, do sutra u 10 sati, kada će Sabor glasati o prijedlogu Vlade da se Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika.

Na Markov trg, uz ostale, stigli su Rada Borić, Urša Raukar, Ivana Kekin, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec i drugi. Okupljeni građani s druge strane ograde su zviždanjem izražavali negodovanje zbog Turudića, a neki od njih su rekli da su očekivali veći odaziv.

Benčić je ponovila da je “Plenković ukrao državu, institucije pa i Markov trg” na koji građani više ne mogu doći ni prosvjedovati.

Tomašević: Turudić ne bi smio biti ni sudac, a kamoli glavni državni odvjetnik

Zahvalila je svima koji se večeras okupljaju uz ogradu. “Građani nam donose kavu, krafne, vodu, dekice”, rekla je zahvalivši im jer su, kako je rekla, pokazali veliku solidarnost. “Bit će hladno, ali izdržat ćemo!”, dodala je.

Rekla je i da su uputili poziv svim oporbenim zastupnicima da im se pridruže, bilo večeras ili sutra ujutro. Do sada im se jedino odazvala Dalija Orešković te rekla da će ostati cijelu noć na trgu.

“Zaista to cijenimo, Dalija je došla, donijela nam kekse i čaj, tako da možemo mirno izdržati noć”, rekla je Benčić.

Gradonačelnik Tomašević izrazio je uvjerenost da će Turudić, ako bude sutra imenovan, zloupotrebljavati funkciju glavnog državnog odvjetnika te je cijelu situaciju ocijenio skandaloznom.

“Ove informacije koje su objavljene, po mom ga mišljenju, toliko ga inkriminiraju da više ne bi smio biti ni sudac, a kamoli glavni državni odvjetnik. To je sada potpuno rasturanje povjerenja u pravosuđe koje je ionako na najnižim granama u odnosu na sve institucije u ovoj državi”, ocijenio je Tomašević.

Premijer Andrej Plenković danas je ponovio stav vladajuće većine da je Ivan Turudić najbolji kandidat za glavnog državnog odvjetnika i da iza toga stoje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!