Beroš: Ne postoji sumnja u trgovinu organima u ovom trenutku

Vijesti 08. lip 202211:00 > 12:58
N1

Zbog dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, objavili su ranije iz Ministarstva. Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu. O svemu se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš.

Odgovarajući na pitanje o sumnji na trgovinu organima, Beroš kaže kako je strašno ako se nešto takvo zaista dogodilo.

VEZANA VIJEST

“Trgovina organima je nešto na što u ovom trenutku ne postoji sumnja. Inspekcija je već postupala, bila je u instituciji, otkrila određene sumnje na disfunkcionalnosti u samom procesu. Transplantacija je nešto zaista hvalevrijedno. Ovaj specifični problem se odnosi na transplantacije s nesrodnih živih donatora organa. Jednostavno ne stoje tvrdnje da je ugrožen sustav transplantacija. Slučaj je upućen DORH-u da ispita ono što zdravstvena inspekcija ne može napraviti. Upućen je i spis HLK-u, a samo privremeno je prekinut proces darivanja organa s nesrodnih živih darivatelja”, kaže Beroš dodajući da nepravilnosti nisu velike, ali su važne te da bi donora trebalo pratiti i dugo godina prije samog darivanja organa.

“Transplantacijski program se odvija i dalje, a ove ćemo elemente ispraviti”, kaže ministar.

Zašto DORH istražuje?

Na pitanje kako se ne radi o sumnji u trgovinu organima ako je stvar predana DORH-u, ministar kaže da je to zbog sumnje u određene nepravilnosti u procesu, ne zbog sumnje u trgovinu organima.

Ministar kaže kako liječnici koji su sudjelovali u spornim transplantacijama nisu pod nikakvom sumnjom u ovom trenutku. “Rekao sam, riječ je o procesu koji obuhvaća niz psihosocijalnih procjena, dokumentacija… Upravo taj nesrazmjer, odnosno činjenica da je u jednoj ustanovi odbijena, a u drugoj prihvaćena transplantacija, je razlog za postupanje. Daleko od toga da je tu sumnja na prodaju organa, ali postoje nepravilnosti koje treba ustanoviti. Sad su u tijeku radnje koje će ustanoviti što nije bilo adekvatno”, kaže ministar.

Zasad bez sankcija

U ovom trenutku još, kaže ministar, nitko nije sankcioniran i nije riječ o sumnji da su doktori prodavali organe. “Ispitivanje koje je mogla vršiti zdravstvena inspekcija je stalo, sad su uključene institucije koje imaju daleko šire mogućnosti i oni će reći što je bilo posrijedi”, kaže Beroš.

Na pitanje je li donor bio smanjenih intelektualnih sposobnosti pa nije shvaćao kakav pristanak daje, ministar kaže da se sve dogodio prije njegovog mandata pa nije htio ulaziti u detalje. Ponovio je samo da nije utvrđeno da se radi o kaznenom djelu, nego je sve predano DORH-u kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Proces transplantacija ide dalje, osim onih s nesrodnih živih davatelja organa, kaže Beroš.

Ministar ne misli da je riječ o curenju informacija iz KBC-a Rebro nego smatra da je riječ o brizi za sustav zdravstvenih djelatnika iz drugih ustanova.

Slučaj iz Osijeka

Ministra nije zadovoljilo očitovanje iz KBC-a Osijek i zbog toga je u tu ustanovu poslao zdravstvenu inspekciju kaže.

Što se tiče KB Sveti duh zbog slučaja Čavajda, Beroš kaže kako je Prekršajnom sudu poslan prijedlog i taj sud će dalje utvrditi kako će postupati.

Kako se nalaze donori?

Ministar kaže kako postoji propisan proces nalaska donora organa.

Živi nesrodni darivatelji čine minoran dio u ukupnom broju, ali i to područje treba urediti. Slične su situacije i u ostalim europskim zemljama, tvrdi ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram