Božinović: Hrvatska će ukrajinskim izbjeglicama pružiti sve što im je potrebno

Vijesti 24. velj 202219:49 1 komentar
N1, ilustracija

Uz oštru osudu ruskog napada i podršku sankcijama, Hrvatska nudi Ukrajini tehničku i humanitarnu pomoć. O kakvoj je pomoći konkretno riječ otkrio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade.

“Invazija na Ukrajinu je apsolutno neprihvatljiva, radi se o niči izazvanom činu i odgovornost je isključivo na ruskoj strani. Što se tiče naše odluke, to je tranša hitne pomoći koju smo odlučili uputiti s obzirom na zahtjeve za određenim medicinskim materijalom iz spektra civilne zaštite. Naravno razmišljamo i o našoj ekspertizi u području protuminskog čišćenja terena. Cijelo vrijeme o tome razgovaramo. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i što će biti potrebno našim ukrajinskim prijateljima”, rekao je Božinović.

Hrvatska je spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice bude li potrebno.

“Nije još bilo zahtjeva. Vidimo određeno kretanje prema granicama susjednih država. Mi smo tu apsolutno spremni, imamo nažalost iskustvo iz Domovinskog rata kada je Hrvatska zbrinula skoro 700.000 izbjeglica poglavito iz BiH. Imamo ne samo iskustvo nego i organizirani sustav koji je već aktiviran kad je u pitanju mogućnost smještaja ljudi i osiguravanja onoga što im bude nužno, sve službe su uvezane. Što se tiče ukrajinskih izbjeglica, ako do toga dođe, Hrvatska će pružiti sve što im je potrebno”, rekao je Božinović.

U Ukrajini je još oko 80 hrvatskih državljana. Veliki problem su pretrpani izlazni pravci.

“Veleposlanica Djamić je tamo, kao i njezini suradnici, dok budu mogli pomoći hrvatskim državljanima. Meni je teško procijeniti kojom dinamikom, pretpostavljam da će se oni moći evakuirati. Znamo da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posljednjih dana pozivalo hrvatske državljane da napuste Ukrajinu, ali očito da među njima ima onih koji su iznenađeni onime što se događa. MVEP i Vlada će učiniti sve u potpori i veleposlanici i našim državljanima da se evakuiraju”, rekao je.

NATO razmješta dodatne snage na istočni blok saveza.

“NATO je obrambeni savez koji počiva na načelu kolektivne obrane. Danas smo donijeli odluku o određivanju određenog broja vojnika koji bi bili raspoređeni u državama članicama NATO saveza. Hrvatska će provoditi sve odluke u kojima je sama sudjelovala kad govorimo o planu razvoju snaga za brzi odgovor”, rekao je Božinović za HRT.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare