Čačić: PDV je rezerva ako stvari krenu sa zla na gore, što je moguće

Vijesti 21. lip 202217:56 > 22:37
Izvor: N1

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti i član vladajuće koalicije, u N1 Newsroomu govorio je o inflaciji i novoj Vladinoj uredbi koja fiksira cijenu na svim benzinskim postajama osim na autocestama

“Za Hrvatsku jako dobra i pametna mjera. Nismo mi to prvi smislili, ali za nas je to vrlo važno jer nama 70 – 80 posto svih prihoda iz goriva su strani turisti”, rekao je Čačić pa nastavio:

“Ma, možete si misliti da će ljudi sići s autoceste. Prosječno u Hrvatskoj rade 350 kilometara u jednom smjeru, 350 kilometara u drugom, to je 700 kilometara. Razlika je od otprilike dvije kune. Računajte da je 10 litara prosječna potrošnja, to je 70 kuna – ništa. Da će netko od stranih turista silaziti, jednostavno nije istina.”

Smatra da premium goriva ne treba limitirati.

“Tko hoće premium gorivo, platit će dvije kune više. Takva je situacija. Racionalno je, prihodi proračuna bit će veliki, a bit će zadržan standard”, kazao je Čačić.

“Postoji opasnost od tužbi”

Ističe da su male benzinske postaje stvarno u problemima i te im treba pomoći, ali dodaje i da se neće PDV mijenjati za male distributere.

“Pa gdje bi država otišla da se PDV prilagođava malim benzinskim postajama. Klizajući PDV je jedna opća rezerva ako stvari krenu sa zla na gore, što je moguće”, rekao je Čačić.

Upitan je li to jedna od opcija, rekao je da apsolutno je, ali je ponovio da se za tim neće posezati zbog malih distributera već da treba postojati racionalan model.

“Petrol će preživjeti. Pustimo mi priču s Petrolom, oni to mogu i trebaju. Imaju pumpe na autocestama i mogu kompenzirati. Ali činjenica je da ako tjerate neke koji nemaju izlaza u gubitke, tu postoje i mogućnosti tužbe”, upozorio je Čačić.

vezana vijest

Komentirajući današnje reagiranje iz INA-e na prozvike koje joj se često upućuju, Čačić je kazao:

“INA-om upravlja MOL. Što se tiče kapaciteta, nemamo uopće problem s kapacitetima, zadovoljava sve naše potrebe. Štoviše, može ići i duplo više. Ta priča naša nafta, naš plin… Onog trenutka kada kompanija koja je dobila koncesiju nju plati, ništa više nije naše nego njihovo. Naravno, to njihovo je 50 posto jer je 49 posto hrvatskog vlasništva.”

Napominje ipak da imamo “neke vrste oružja”.

“Ako dođe do krize, sve zemlje imaju legalno pravo zaustaviti tržište i da kažu nema izvoza derivata izvan naših država. Ali to je zadnja mjera, siguran sam da do toga neće doći”, zaključio je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar