Čim pomislimo da smo u zadnjoj fazi koronakrize, pojave se novi zavoji i izazovi

Vijesti 11. kol 202118:15 1 komentar
Armin Durgut/PIXSELL/ilustracija

Čim pomislimo da smo u zadnjoj fazi koronakrize, pojavi se novi zavoj i novi izazov. U ovom trenutku ne znamo čeka li nas jesen u kojoj će covid-potvrda biti najvažniji osobni dokument u svakodnevnom životu niti hoće li i dalje ključna informacija za praćenje pandemije biti broj pozitivnih slučajeva. Ili će to možda biti, na primjer, broj hospitaliziranih.

Je li prisiljavanje necjepiša na cijepljenje jedan od ciljeva nametanja covid-potvrda? Njemačka kancelarka najavljuje – testiranje će se naplaćivati, a cilj je očito nevoljke građane prinuditi na jeftiniji izlaz, cijepljenje.

I hrvatski premijer još prije neki tjedan najavio je sljedeći korak u kampanji cijepljenja, kako je rekao: “pametno korištenje covid-potvrda”.

Što god to značilo. No ako u Europi dođe do jačeg jesenskog vala, teško da će se i Hrvatska othrvati novom trendu propusnica na svakom koraku. Srljati u to prva svakako neće.

“Hoćemo li i koliko ekstenzivno ih koristiti, u ovom trenutku o tome nismo donijeli odluku…. ja ne želim spekulirati o tome jer da vam bilo što kažem, stavit ćete u naslov Božinović najavio širu upotrebu covid-potvrda, ja to ne želim niti mogu najaviti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Covid-potvrde neki doživljavaju kao prijetnju osobnim slobodama, neki kao način da se neke djelatnosti ipak nastave dalje.

“Moramo izbalansirati mjere, moramo se zaštititi na jesen, covid-potvrda će biti jedan od mehanizama, moramo voditi računa da ne bude diskriminacije po tom pitanju i kao što smo balansirali do sada, mislim da možemo nastaviti u tom pravcu, ja to podržavam u potpunosti”, poručio je je načelnik istarskog stožera Dino Kozlevac.

Uz milijun gostiju u Hrvatskoj brojevi novozaraženih neminovno rastu, no, uz manji broj ozbiljnijih slučajeva, pa nikakvog razloga za paniku nema.

Istovremeno, dokle god se nastoji sačuvati turistička sezona, očito nema niti prostora za preuranjeno popuštanje mjera.

“Zasad smo najskloniji tome da se one produlje”, kaže ministar Božinović.

Srbijanski predsjednik pak ne mora paziti na sezonu. Susjedi brutalno lažu o brojevima novozaraženih, Srbi se i iz Hrvatske vraćaju s koronavirusom, tvrdi Vučić.

“Kad vidite da u Crnoj Gori ima 260 zaraženih, to znači da je 2600, oni postotno manje testiraju nego mi. To znači da je ozbiljan problem u Crnoj Gori, a i kod nas nije naivno, ali u Crnoj Gori barem ne lažu što se brojeva tiče. Neki u okruženju brinu toliko o svojem turizmu da brutalno lažu, ali ako im je tako lakše, mi taj problem nemamo, mi da lažemo javnost – nećemo”, rekao je Vučić aludirajući na Hrvatsku.

No čini se da iza Vučićevih strelica stoji iskreni strah od jeseni. Moguće da priprema alibi za ubrzani rast dnevnih brojki koji on očito očekuje.

U Hrvatskoj odbacuju optužbe da se srbijanski i drugi turisti iz Hrvatske vraćaju zaraženi.

“Ima takvih slučajeva, ali ne previše, možda do stotinjak”, kaže Božinović.

“Točno znamo koliko turista bude zaraženo koji se vraćaju, ne samo u Srbiji, ja sad moram razmisliti da li je bio koji slučaj, to su male brojke, na prstima jedne ruke, ljudi odlaze, nikakvih tu problema nema”, rekao je pak Kozlevac.

Ono što je bitno, poručuje Kozlevac, je da se uz ovako izbalansirane mjere, daleko liberalnije no u većini EU, moramo svi ponašati daleko odgovornije kako bismo što više produljili sezonu i osigurali jesen, a to posebno vrijedi za neke županije u primorju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.