Gong poziva Vladu da otvori Markov trg i svoj rad javnosti

Vijesti 28. ožu 202212:13 0 komentara
N1

Gong je u ponedjeljak pozvao Vladu da pokaže političku volju i ponovno otvori Markov trg za građane, kojima je godinu i pol ograničen pristup ključnim institucijama, te da se obveže na veću otvorenost i transparentnost.

Ako je vlast otvorena, građani mogu više sudjelovati u javnom životu, smanjuje se prostor za korupciju i bolje se štite prava građana. Ako je vlast otvorena, znači da građani nisu u mraku, ističe Gong.

Navodi kako već duže od desetljeća upozorava Vladu na nedostatke u otvorenosti njezinog rada prema javnosti, a koje niti jedna Vlada dosad nije otklonila, dok je aktualna podigla i barikade koje zgradu vlade “štite” od građana.

Gong dobrim ocjenjuje što je Vlada konačno odlučila popustiti zahtjevima GRECO-a i najavljuje regulaciju statusa posebnih savjetnika premijera, ministrica i ministara, ali mišljenja je kako se tome nije pristupilo u cijelosti.

Zato donosi preporuke za otvaranje i transparentniji rad Vlade te poziva sve građane da sudjeluju u savjetovanju i inzistiraju da donošenje političkih odluka, koji se tiču svih nas, bude transparentnije čime bi se osiguralo da vlast bude odgovorna prema svim građanima.

“Prilika da se Plenkovićeva Vlada odmakne od loših demokratskih praksi”

Prilika je ovo, ističe Gong, da se Vlada Andreja Plenkovića odmakne od loših demokratskih praksi, kao što su najavljivanje sjednica Vlade dva sata prije održavanja, obraćanja javnosti isključivo na ad-hoc presicama kada to premijeru odgovara. Izostaje i adekvatna regulacija statusa posebnih savjetnika što bi, navodi Gong, trebalo učiniti po preporukama GRECO-a.

Gong preporučuje da Vlada otvori Markov trg građanima jer im je nakon napada, već 532 dana, ograničen pristup ključnim demokratskim institucijama – Vladi i Saboru. Podsjeća kako, prema Ustavu, svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Nadalje, traži da se sjednice Vlade najavljuju barem dan ranije s objavom dnevnog reda, što bi novinarima dalo više vremena za pripremu, dok bi zapisnici sjednica omogućili jednostavnije pretraživanje pojedinih točaka dnevnog reda.

Smatra da bi Vlada trebala održavati redovne konferencije za javnost s točno određenim danom u tjednu, a telefonske sjednice Vlade, čiji koncept nije zabilježen u drugim europskim zemljama, trebalo bi regulirati Zakonom o Vladi ili Poslovnikom Vlade.

Poslovnikom bi trebalo jasno propisati vrste odluka o kojima se raspravlja na zatvorenim sjednicama, a rasprave o europskim poslovima trebale bi biti otvorene javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!