U šumama širom Hrvatske nalaze se stotine kamera. Evo čemu one služe

Vijesti 03. lip 202411:10 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Hrvatske šume u ponedjeljak su na početku protupožarne sezone najavile kampanju - „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“, ističu da je u 2023., zajedno s građanima, sačuvano 91 posto više šumske površine od prosjeka te pozivaju na brigu svih u ponašanju u prirodi.

Procjenjuju da bi se čak 90 posto požara moglo izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi.

Cilj kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre, ističu iz Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume i ove su godine za građane pripremile brojne edukativne sadržaje na svojim digitalnim kanalima, kao i suradnju s influencerom Malim Vakulom.

Od sredine lipnja, pratitelji na društvenim mrežama Facebook i Instagram moći će osvojiti i nagrade za svoje zalaganje na promicanju kampanje u svojoj okolini.

“Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, pozivam građane da i ove godine svaki opušak pokupe za sobom, staklo i otpad bace u smeće te uvijek ugase i zadnji plamen koji su upalili iz bilo kojeg razloga. Da bismo ljude dodatno motivirali, pripremili smo i interaktivan sadržaj“, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

U šumama 220 kamera raspoređenih na 110  lokacija

Iz HŠ ističu da je u 2023. godini, zajedno s građanima, sačuvano 91 posto više šumske površine od prosjeka.

“Kako bi se toj brojci približili i ove godine, osim digitalnih kanala, tu su i televizijski i radijski spotovi koji obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen. Hrvatske šume obraćat će se i strancima, kao putem radija, tako i na trajektima i plažama”, dodaju iz HŠ-a.

Integrirana usluga videnadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata Hrvatskih šuma koji pomažu pri zaštiti šuma cijele godine.

Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110  lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj,  Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji,

Za protupožarnu prevenciju Hrvatske šume su lani uložile gotovo 13  milijuna eura, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!