Vojska ima kuhinju za 1.800 obroka, zašto je Stožer još nije tražio?

Vijesti 08. sij 202117:53 > 19:44 3 komentara
kuhinjski modul morh
MORH / J. Kopi

Hrvatska vojska od 2018. u posjedu je kuhinjskog modula "Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX" u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno. Premda ima i civilnu namjenu, posebno za ovakve situacije kad je potrebna pomoć velikom broju građana, taj modul još nije iskorišten u ovoj katastrofi.

Modul za 1.800 obroka dnevno i 200 ljudi

Kako stoji na stranicama MORH-a, modul se sastoji od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1.800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara.

VEZANA VIJEST

Da modul nema samo vojnu namjenu, istaknuo je u studenom 2018. voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny.

“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny.

“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.

MORH: Ako Stožer zatraži modul, stavit ćemo ga na korištenje

Na pitanje gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom iz Ministarstva obrane danas smo dobili odgovor:

“Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.

Slijednom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje.”

Isti upit poslali smo i u Ured predsjednika, no do objave članka još nije stigao odgovor.

Trut: Kuhanje će preuzeti tvrtka Pleter

Kuhari volonteri iz cijele Hrvatske uskočili su u pomoć stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa te neumorno pripremaju tople obroke za građane i volontere na terenu.

VEZANA VIJEST

Kako nam je objasnio Neven Aljinović, kuhar iz Splita koji volontira na petrinjskom području, situacija je takva da se nikad ne zna koliko će obroka biti potrebno, niti do kad će ostati raditi, a također nemaju nikakve službene informacije o tome do kada će ugostitelji – volonteri trebati kuhati u Petrinji.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut danas je rekao da se u tom segmentu uvodi red te da Crveni križ izrađuje kriterije. Dodao je da će kuhanje u Petrinji preuzeti tvrtka Pleter.

Ostojić: To je još jedan dokaz nekoordinacija

Član Predsjedništva SDP-a i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Newsroomu je komentirao kako Vlada upravlja krizom koju je izazvao potres, a pri tome se osvrnuo i na spomenute izjave Damira Truta.

“Trut bi, nakon ovakvih izjava, da sam ja ministar, letio istog časa sa svog mjesta. Ovo je varijanta u kojoj čelni čovjek civilne zaštite, nečega što bi trebalo rukovoditi cijelom pričom, vama ne može dati suvisle odgovore. Nije sposoban znati niti da se evakuira niti da su urušeni objekti u vojarni u Petrinji”, kazao je Ostojić.

Komentirao je i kuhinjski modul HV-a: “To je još jedan dokaz nekoordinacija. Ako nemate predstavnika MORH-a u Stožeru, tako vam se nešto može dogoditi. Takav modul može zamijeniti sve potrebe na terenu. Žalosno je kad preko novinara morate dobiti informaciju da postoji nešto s čime bi se mogla riješiti kompletna prehrana koja danima izaziva problem i gubi energiju ljudi na terenu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare