Ide rekonstrukcija Vlade, ovo su mogući nasljednici uskoro bivših ministara?

Vijesti 30. ožu 202210:00 > 10:03 2 komentara
N1

Premijer Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji list, definitivno je prelomio i kreće u široku rekonstrukciju vlade koja bi se trebala dogoditi i prije nego što se očekivalo, piše dnevnik u srijedu, navodeći da bi ministra gospodarstva Tomislava Ćorića mogao zamijeniti Davor Filipović.

Umjesto prvosvibanjske rekonstrukcije koja se neslužbeno najavljivala u medijima, tvrdi više sugovornika bliskih Banskim dvorima, ide uskrsno “osvježenje” vlade. Sve bi, dakle, trebalo biti posloženo do Uskrsa, a novu, rekonstruiranu vladu mogli bismo imati već oko 20. travnja.

Ostaje još jedino otvoreno pitanje koliko će točno ministara napustiti Banske dvore. Sugovornici Jutarnjeg lista iz HDZ-a, vlade i redova koalicijskih partnera kažu da je gotovo sigurno da će Plenković zamijeniti četiri ministra, a moguće je da će ih biti i više, možda čak sedam.

Zasad je potpuno sigurno da bez ministarske fotelje ostaju Uskokovi osumnjičenici Boris Milošević i Josip Aladrović, vrlo je izgledno da ministar gospodarstva i održivog razvoja više neće biti niti Tomislav Ćorić, a Plenković se očito želi riješiti i ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.

Josip Aladrović već je ranije rekao premijeru da želi otići, posvetiti se svojoj obrani i dokazati nevinost, a onda, ovisno o ishodu suđenja, vratiti se u politiku. S premijerom je dogovorio da će biti na dužnosti dok mu se ne nađe zamjena.

No, nakon što se u javnosti pojavila priča o prijetnjama koje je primila ministrica Tramišak, a o tome nije upoznala premijera, niti ih je prijavila policiji, te nakon što je Plenković javno dao do znanja da mu je ta priča “bizarna” i praktički potvrdio kako ona nema njegovo povjerenje, cijela priča oko rekonstrukcije se nekako ubrzala i postalo je jasno da bi predsjednik vlade mogao iskoristiti trenutak da šire, kadrovski “osvježi” vladu i prije 1. svibnja.

U tom paketu je zato i SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević, također Uskokov osumnjičenik, kojeg je stranka, a potom i manjinski zastupnici, ispočetka štitila, ali je jasno da ako odlazi Aladrović, on ne može ostati na toj dužnosti.

On je već svoj mandat dao na raspolaganje, a očito da je i SDSS svjestan da ga više neće moći zadržati, pa se tako već spominju i neki njegovi mogući nasljednici. Odnosno nasljednice. Vlada bi, kažu nam izvori, tako mogla dobiti i jednu potpredsjednicu vlade.

U igri su Spomenka Đurić, aktualna državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koja je na toj dužnosti još od 2016. i Snježana Vasiljević, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obje su bliske SDSS-u, ali nisu formalno članice stranke, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare