Iskazi protiv računovotkinje koju terete za krađu milijuna iz MUO-a: “Htjela je otvoriti globalno predstavništvo”

Crna kronika 01. lis 202420:10 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Iako je s računa Muzeja za umjetnost i obrt nestalo više od 1,3 milijuna eura uprava te gradske kulturne institucije nije bila svjesna malverzacija s kojima se sada povezuje bivšu računovotkinju Marinelu B. (50). Da nešto nije u redu posumnjao je tek novi ravnatelj MUO-a Sanjin Mihelić na čiju je inicijativu u veljači ove godine i podnijeta kaznena prijava.

Mihelić je istražiteljima koji su radili na slučaju opisao kako je još tijekom primopredaje dužnosti između njega i bivšeg ravnatelja Marinela B. lažirala podatke o stanju na računu MUO-a.

Lažni podaci o računima

Novom ravnatelju predala je stanje iz kojeg je proizlazilo da MUO ima na računu nešto više od 230 tisuća dolara, dok se u tom trenutku na računu nalazilo tek nešto više od 15 tisuća eura.

Na drugom poslovnom računu, kako je prikazala Marinela B., MUO je imao oko 118 tisuća eura, iako je tamo bilo tek nešto više od osam tisuća eura.

“Počela je izbjegavati dostavljanje izvještaja o financija, pa sam pokrenuo postupke da se utvrde nepravilnosti u radu računovotkinje”, posvjedočio je novi ravnatelj.

Financijski luping u MUO-u

I jedna djelatnica MUO-a u svom je iskazu opisala kakve je financijske manevre izvodila osumnjičena računovotkinja.

“Rekla mi je da podignem novac sa svog računa i predam ga njoj. Meni ja zatim taj novac bio refundiran s računa MUO-a.

Kada sam ju pitala čemu takvo podizanje novca i refundiranje služi, objasnila mi je da se radi o pokrivanju troškova službenog putovanja”, navela je.

Luksuzna roba, auti i nekretnine

Još jedna svjedokinja opisala je što je sve radila Marinela B., koju tužiteljstvo sada tereti za zlouporabe i pranje novca.

“Po njezinom malogu naručivala sam i kupovala raznu luksuznu robu, a ona je sve to plaćala. Refundirala mi je mjesečno novac sa svog računa”, izjavila je.

Istražitelji su ispitali i mamu osumnjičene računovotkinje koja im je potvrdila da je bila u intimnoj vezi s Petrom Č., 40-godišnjim odvjetnikom koji je također sada uhićen.

Planovi računovotkinje MUO-a

“Njezina mama spominjala mi je da su njih dvoje kupili veliku kuću s okućnicom negdje u Svetom Ivanu Zelini. Planirali su tamo zajedno kasnije živjeti”, prisjetio se jedan od svjedoka. Kako smo već javljali tužiteljstvo tvrdi da su luksuznu robu, nekretnine i vozila Marinela B. i Petar Č. kupovali od sredine 2021. novcem izvučenim s računa MUO-a.

“Pričala mu je da planira otvoriti globalno predstavništvo, te mi je ponudila da u budućnosti radim za nju”, izjavio je svjedok od kojeg je Marinela B. kupovala i unajmljivala automobile. Zanimljivo je bilo da ih je često mijenjala, a jedno od obrazloženja za to je bilo da se radilo o vozilu za njezinog oca koje na kraju ocu nije odgovaralo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!