Istražni zatvor vlasniku tvrtke “Drava International” i još dvojici okrviljenika

Crna kronika 19. sij 202413:54 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac istrage osječkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor vlasniku osječke tvrtke za preradu plastike "Drava International" Zvonku Bedeu i još dvojici osumnjičenika koje tužiteljstvo tereti za više kaznenih djela u vezi s prošlogodišnjim požarom plastike u toj tvrtki.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog osječkog Općinskog državnog odvjetništva te osumnjičenicima odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te mogućnosti počinjenja istoga ili težeg kaznenog djela, izjavio je novinarima glasnogovornik Županijskog suda Davor Mitrović.

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede te 47-godišnji i 46-godišnji okrivljenik osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Bedeov odvjetnik Mate Matić izjavio je nakon ročišta da je njegov klijent podnio ostavku na dužnost direktora tvrtke koja je uvrštena u sudski spis te da nema ni teoretskih mogućnosti ponoviti kazneno djelo, što je bila jedan od razloga za određivanje pritvora. Stoga smatra da su u pitanju “pravni apsurdi” te da je osječki sud “očito već unaprijed imao zauzet stav i donesenu odluku” koju će obrana pokušati osporiti žalbom.

Odvjetnica Dubravka Krklec osporila je i osnovu određivanja pritvora zbog utjecaja na svjedoke, dodavši da je obrana i danas ponovila kako je Bede, da je htio, to već mogao učiniti u protekla tri mjeseca. Dodala je kako je obrana kao protumjeru ponudila mjere opreza, poput kućnog pritvora, jer smatra da istražni zatvor nije bio nužan, što sud nije prihvatio.

Na upit novinara potvrdila je kako će se obrana temeljiti na sumnji da je požar podmetnut, s obzirom na okolnosti koje su prethodile događaju, poput oštećenja žičane ograde tvrtke te saznanja o izbijanju požara koje upućuju da uzrok nije mogao biti samozapaljenje.

Obrana će tražiti vještačenje neovisnog stručnjaka

Kako je utvrđeno da je uzrok samozapaljenje, kao što tvrdi optužba, vidjet ćemo nakon uvida u spis i naravno da ćemo zatražiti vještačenje neovisnog stručnjaka, radi utvrđivanja tih okolnosti, jer do sada nije utvrđeno da su propusti i radnje našeg branjenika dovele do požara, ocijenila je Krklec.

Obrana okrivljenog Bedea u četvrtak je, nakon ispitivanja u tužiteljstvu, ocijenila kako do sada ne postoji ni jedan dokaz koji bi išao u smjeru utvrđivanja bilo kakve odgovornosti te kako do sada niti jednim materijalnim dokazom ili vještačenjem nije utvrđeno onečišćenje vode, zraka i tla, i da se zbog toga ne može govoriti o kaznenom djelu.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu Bedeov odvjetnik Mate Matić ocijenio je da je u pitanju “nečiji interes da se uništi tvrtka, s preko 500 zaposlenih, koja je imala promet od preko 50 milijuna eura”.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International” u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći, u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a požar je ugašen 13. listopada prošle godine. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike u tvrtki “Drava International” tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!