Plenković prozvao Milanovića za politikantstvo, Dobronića će pozvati na razgovor

Vijesti 20. srp 202312:35 5 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade komentirao jučerašnje nevrijeme u Hrvatskoj, izvanrednu sjednicu Sabora, ali i predsjednika Zorana Milanovića.

Na početku današnje sjednice Vlade poručio je da je nevrijeme jučer pogodilo čak 14 županija. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, smrtno su stradale četiri osobe.

“Izražavamo žaljenje i sućut njihovim obiteljima”, poručio je Plenković, zažaljevši svim ozlijeđenima brzi oporavak.

Rekao je da će Vlada pomoći u saniranju šteta.

“”Oštećeno je više od 2000 objekata. Angažirano je više od 5000 vatrogasaca. Udari vjetra bili su na razini orkanskih. Ovo je znak sve bržih i razornijih klimatskih promjena, one se ubrzavaju i više i brže. Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Palo je 20-35 litara po metru kvadratnom u svega 10 minuta. Udari vjetra bili su olujni, na granici orkanskih”, rekao je Plenković, dodajući da se klimatske promjene ubrzavaju.

“Klimatske promjene ubrzavaju i više i brže nego što smo možda očekivali. Potrebno je da kao društvo postanemo svjesniji naše ukupne odgovornosti”, kazao je, rekavši da će se nastaviti pripreme za takve događaje u budućnosti.

Kratko je komentirao i izvanrednu sjednicu Sabora.

“Što se tiče izvanrednog zasjedanja Sabora, stav Vlade je jasan. Sjednica će se održati. Ta će sjednica biti sutra. Dvije teme koje je predsjednik stavio su teme koje mi rješavamo stalno. Svakodnevno se bavimo pitanjem štrajka u pravosuđu. Ministar Malenica traži rješenje na dnevnoj bazi”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je Milanović “doslovno kopirao” pismo predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

“Poslat ćemo odgovor predsjedniku Vrhovnog suda i pozvat ćemo na daljnje razgovore. Raspravljati na razini Sabora, može biti politički predloženo, ali rješenje će se donijeti u dijalogu sa sindikatima”, kazao je Plenković.

Po pitanju plinske afere u HEP-u, Plenković je nahvalio Vladu što je omogućila priuštivu cijenu plina i da tog energenta nikada nije nedostajalo.

“I tu priču s viškovima plina raščistit će Vlada u okviru svojih nadležnosti i to doživljavamo kao isključivo politikantski pristup predsjednika koji je ovdje zauzeo sasvim jasno i isključivo stranu oporbenih političkih stranaka i djelovao praktički na temelju njihova političkog pritiska. Za hrvatsku javnost je to itekako važno, a Vlada će u okviru svojih aktivnosti nastaviti rješavati oba ova pitanja bez obzira na pritiske oporbe i bez obzira na ove politikantske, pristrane i praktički u potpunosti oporbene inicijative predsjednika Republike”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare