Je li realan strah od nepravednog suđenja Boysima u Grčkoj? Evo što kaže praksa

Vijesti 14. kol 202322:27 0 komentara
Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi/PIXSELL

Iz Hrvatske, ali i Grčke već danima dolaze upozorenja da bi osumnjičeni BBB-i mogli biti izloženi ispolitiziranim odlukama grčkih pravosudnih vlasti.

Hoće li uhićeni Hrvati u Grčkoj imati pravedno suđenje? Pitanje je to što se postavlja već danima, nakon tragičnih navijačkih nereda u kojima je jedan mladić ubijen. Postavljaju ga obitelji uhićenih, odvjetnici kao i neki političari.

Jesu li sumnje u grčko pravosuđe opravdane?

Neutemeljena odluka

Grčki odvjetnik uhićenih pripadnika navijačkih skupina već je prošli tjedan izjavio kako su svi zadržani u istražnom zatvoru na osnovu odluke što ju je sud donio unaprijed. Sugerirao je da nije utemeljena na dokazima, odnosno iskazima uhićenih.

U međuvremenu su grčki mediji objavili i sva imena osumnjičenih, kao i njihove osobne identifikacijske brojeve. To je također pokrenulo salve komentara o polemičnom pravosudnom sustavu u toj zemlji.

Činjenica da se uhićene i dalje drži u skučenim zatvorskim ćelijama, gdje ima i huligana rivalskih klubova, bez obzira što ih je većina priznala sudjelovanje u tučnjavi kraj AEK-ovog stadiona, također je naišla na burne reakcije.

Odluke suda u Strasbourgu

N1 je provjerio u koliko je slučajeva Grčka prijavljena i sankcionirana na Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede prava na pravično suđenje. Prema javno dostupnim podacima bilo ih je ukupno 2129. Hrvatska je primjerice zbog sumnje u pravednost suđenja Europskom sudu za ljudska prava prijavljena 783 puta.

Posljednji slučaj, čije detalje je prije par tjedana objavio ovaj sud, odnosi se na postupak što ga je jedan Grk pokrenuo tražeći isplatu penzije. Proces je trajao od 1999. do 2009., što je, prema ocjeni Europskog suda za ljudska prava, bilo nerazumno dugo. Zato je cijelo suđenje ocijenjeno nepravičnim.

Nepravda na sudovima

Predugo se, zaključio je sud u Strasbourgu, postupak vodio i u slučaju nekadašnjeg predsjednika Grčkog statističkog zavoda. Osim toga, u ovom je slučaju, po mišljenju europskih sudaca, sporno i to što nekoć vodećem statističaru nije omogućeno da njegov predmet bude poslan Sudu Europske unije. To je uobičajeno kada je potrebno razriješiti neko tzv. prethodno pitanje.

Na kraju je cijeli proces proglašen nepravičnim, a Grčka je kažnjena zbog kršenja tog prava svom državljaninu.

Pet tisuća eura odštete zbog kršenja prava na pravično suđenje država je početkom ove godine platila i grčkoj parlamentarki koja nije uspjela pokrenuti postupak protiv nekadašnjeg ministra obrane. Smatrala je da ju je oklevetao, no nije mu skinut imunitet pa to na sudu nije dokazala.

Financijska odšteta koju je ipak dobila, po njezinom stavu nije bila dostatna, tim više što se, nakon što je uložila žalbu, jedan od sudova proglasio nenadležnim i prebacio njezin proces na drugi sud.

Golema odšteta za nepravdu

Čak 16.500 eura odštete plaćeno je osumnjičenom koji je nedužan proveo vrijeme u zatvoru pod optužbom za uzgajanje marihuane. Iako je postupak protiv njega obustavljen, na kraju nije dobio odštetu od države budući da, kako su protumačili grčki sudovi, nije donijeta formalna presuda.

I to je po stavu Europskog suda za ljudska prava bilo nepravedno, te je utvrđeno da je Grčka ovom čovjeku prekršila zajamčeno konvencijsko pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!