Mali distributeri na rubu: “Svi ćemo zatvoriti! Da, doći će do nestašice goriva”

Vijesti 21. lip 202208:54 > 09:31
Izvor: N1

Vlada je u ponedjeljak odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama pa su od ponoći skočile cijene goriva na benzinskim crpkama na autocestama.

Naša reporterka Jelena Bokun posjetila je jutros benzinsku crpku na autocesti A1 kod odmorišta Desinec gdje su cijene već od ponoći veće. Benzin je od ponoći tamo skočio na 14,57 kuna, a dizel na 14,06 kuna.

VEZANE VIJESTI

Na autocestama nisu zamrznute cijene zbog, kako je rekao premijer Plenković, turističke sezone. A hoće li strani turisti silaziti s autoceste kako bi točili jeftinije gorivo, to će se tek vidjeti. Sigurno je da će se informirati o cijenama.

S druge strane, cijene goriva fiksirane su na svim drugim postajama – benzin je 13,50 kuna, a dizel 13,08 kuna dok je plavi dizel 9,45 puna po litri. U teškoj situaciji našli su se mali distirbuteri, vlasnici malih benzinskih postaja koji kažu da će jednostavno morati – zatvoriti.

Mali distributeri idu kod Filipovića

Mali distributeri u Hrvatskoj zauzimaju oko 20 posto tržišta.

Reporterka N1 Anja Perković posjetila je jednu takvu postaju u Klinča Selu.

“Ova mjera od jučer znači zatvaranje svih malih benzinskih postaja. Od danas je većina velikih dobavljača digla veleprodajne cijene i mi više ne možemo posovati sa zamrznutim cijenama. Od danas smo u gubitku s eurodizelom 1,23 kune, benzinom 24 lipe, a plavim dizelom 1,54 kune. To je neodrživo, mi zakonski ne smijemo raditi s minusom”, rekao je vlasnik postaje Tomislav Šestan iz udruge vlasnika malih benzinskih postaja.

Dodaje da prijeti nestašica goriva.

“Zatvorit ćemo svi mi mali distributeri, nas oko 150. Ne možemo raditi i da, doći će do nestašice. Svi smo mi na rubu gradova, sela, mi mali distributeri. Tu gdje smo mi nijedan veliki neće doći. Puno sela u Slavoniji, Zagorju, Dalmaciji će ostati bez goriva. Neće imati gdje točiti, morat će voziti 50 kilometara do prve postaje”, kazao je Šestan.

Danas u 11 sati imaju sastanak s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, a Šestan očekuje da će ministar saslušati njihove probleme, imati razumijevanja i da će se naći rješenje prihvatljivo za sve strane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.