Primorac o narodnim obveznicama: Ovo nije prilika gdje se može obogatiti

Vijesti 22. velj 202309:11 2 komentara
N1

Takozvane narodne obveznice stigle su banke i od danas ih građani mogu upisati u najmanjem iznosu od 500 eura, a ekskluzivno u N1 studio o tome je govorio ministar financija Marko Primorac.

Zašto država izdaje tzv. narodne obveznice, koliki interes građana očekuje, je li se država mogla zadužiti jeftinije, kakvo je stanje državnih financija i što možemo očekivati u 2023. te kako će najavljena nova poskupljenja utjecati na inflaciju?

Na sva ta pitanja u N1 studiju odgovorio je ministar financija Marko Primorac.

Na početku je rekao kako još nije stigao kupiti obveznice, ali da će to svakako učinit kako je i najavio. “Mi smo planirali upisati milijardu eura u prvom izdanju koje će biti otvoreno i našim građanima. Ono što je za građane bitno jest da je minimalni ulog 500 eura. U ponedjeljak smo objavili i javno poziv. Najvažnija informacije je o minimalnoj stopi kamatnoj, a ona će biti 3,25 posto godišnje. Svatko tko nakon dvije godine odlučili povući svoj novac dobit će iznos od 3,25 posto plus nominalni iznos koji je uplatio”, rekao je Primorac.

Dodao je da je upis počeo danas u 8 ujutro i trajat će do 20. ožujka. “Postupak je vrlo jednostavan. Građani dolaze u svoju banku i s osobnom iskaznicom kažu koliki iznos žele upisati, dobiju instrukcija za uplatu. Uplaćuju iznos i to je to. Ako netko nije klijent banke procedura je malo složenija, ali ne presložena. Službenik banke tada prikuplja osnovne podatke o osobi koja i dalje je procedura slična”, rekao je.

Može se i online

“Nakon zatvaranja prvog kruga za građane, 3. ožujka, otvara se i upis za investitore koji će upisati sve ono što ostane ne upisano. Potrudit ćemo se da za njih ostane nešto obveznica i ako interes građana bude velik”, rekao je.

Kaže da, prema njegovim informacijama, dvije banke nude mogućnost online upisa obveznica. “Zahvaljujem bankama što su u kratkom roku uspostavile tu infrastrukturu, ali i ostalim institucijama te našim zaposlenicima u ministarstvu. Radi se o prvom upisu ove vrste i to nije bilo nimalo jednostavno. Sugerirali smo i ostalim bankama da priprema jednu takvu opciju da bi se proces olakšao”, napomenuo je ministar.

“Bankama ovo previše ne smeta, nego su se pokazale kao partner, ako i kod uvođenja eura. Za sada sve teče prema planu. Banke imali velike depozite i njihova likvidnost je dobra. I ova milijarda eura je manje od 3 posto njihovih depozita i mislim da nitko nema ništa protiv. I banke su zadovoljne ovime jer to na neki način pridonosi financijskom opismenjavanju građana. Mislim da je ovo za sve dionike dobro”, rekao je.

Kaže da je odaziv dobar i da je veći broj građana pohađao banke. “Točnu cifru još nemamo. Financijsko tržište je vrlo osjetljivo i bilo kakva informacija koja izlazi izvan okvira nije dobra za funkcioniranje tržišta i moramo poraditi na toj svijesti i tome koliko su komunikacije bitne”, kaže Primorac.

Nije investicijska prilika

“Vlada je učinila ono što je trebala. Nismo htjeli pretjerano nagovarati građane da ih izravno motiviramo i pričamo da je ovo mogućnost za zaradu. Razmatrat ćemo i neka buduća izdanja. Jako puno dionika je uključeno u ovaj procesi i dobro je da svi stručnjaci, ekonomisti, financijeri i saborski zastupnici razgovaraju o tome. Dobro je da građani čuju i jednu i dugu stranu. Ulaganje u obveznice je najsigurnije trenutno u smisli bilo kakve investicije jer je dužnički instrument koji jamči isplati dospijeća, ali ako netko bude prodavao obveznice i prije roka od dvije godine mora znati da cijena može bit drugačija”, rekao je.

“Obveznicu je najbolje usporediti sa štednjom, odnosno oročenim depozitom, ali je bitno pojasniti da ovo nije investicijska prilika gdje se netko može obogatiti nego sačuvati vrijednost novca nego da stoji na računima banaka gdje je kamata nikakva, gotovo nula posto”, napomenuo je.

“Mi smo nakon sjednice Vlade pitali smo se smijemo li to uopće upisivati zbog sukoba interesa. No nismo izdali ništa što je izvanredno, jer bi po toj logici stalno bili u sukobu interesa, i kada snižavamo kamatnu stopu. I Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je reklo  da nema ništa sporno i da mogu i ministri i svi dužnosnici mogu kupovati obveznice”, dodao je.

Što se tiče konzultiranja sa suprugom kaže da je to dobro jer je “obitelj temelj društvene zajednice” i da je dobro da donose zajedničke odluke, pa i investicijske. “Kod mene u obitelji donosimo sve odluke jednoglasno, jednim glasom. Sve je kako kaže supruga”, nasmijao se.

“Ovo je mogućnost za građane, ne treba nikoga nagovarati ni tjerati. Nesuvisle su kritike da je ovo PR trik Vlade. U kojem smislu? Da častimo građena kamatama? To jednostavno ne stoji. Izdali smo nedavno trezorske zapise i nema tu nikakvog PR-a. Niti mislimo da je neuspjeh ako se građani ne odazovu. Sve što ne upišu građani, upisat će institucije, a i država se može i jeftino zadužiti sada”, rekao je.

“Mi smo mogli to upisati negdje u inozemstvu pa bi tu kamatu platili nekome vani, ali smo odlučiti to učiniti na domaćem tržištu. Alternativa je zaduživanje kod stranih institucija.

“Maksimalnog iznosa nema, ali ako ukupni iznos pređe milijardu eura onda je moguće da odredimo neki iznos do kojeg prihvaćamo uplate. Kamata može biti i veća, ali to ćemo odrediti na temelju tržišnih kretanja”, otkrio je ministar.

Kaže kako je važno da za obveznicu država bude posljednja koju otkupljuje, ako to nitko ne bude htio. “Bilo bi dobro da se bake uključe i razgovaramo s nekoliko njih. I dio od ove milijarde smo ostavili za njih kako bi to aktivirali u svojim knjigama”, dodao je.

Rebalans proračuna

Što se proračuna tiče, kaže kako se puni prema očekivanju. “Potrošnja je od početka godine do sada, u usporedbi s prošlom godinom, rasla 20-a posto. Imamo i inflatorne pritiske i indeksaciju mirovina koja će biti oko 5 posto, pa a povećanja plaća u javnom sektoru oko 2 posto, niz je tih mjera o kojima treba voditi računa jer i rashodovna strana proračuna raste. Tu su i energetske mjere, ali za sada nema potrebe za rebalansom”, rekao je Primorac.

“Donosimo plan za mjere i subvencije ove godine i moj stav je da ih treba smanjivati. To nije samo moj stav nego i stručnjaka, ali i u EU. Svakako ćemo nastaviti sa subvencijama i mjerama za najugroženije građane. U kojoj mjeri, to ćemo još objaviti kada za to dođe vrijeme”, otkrio je.

O novim poskupljenjima kaže da treba razgovarati s onima koji su ih najavili jer su cijena energenata pale na vanjskim tržištima. “Ne znam čime je to motivirano, mi ćemo činiti sve što je u našoj mjeri da tih poskupljenja ne bude. Pita se čovjek, da nema mjera Vlade, što bi tek onda bilo, bi li cijene rasle 30 posto?”, rekao je.

Smatra da Vlada nije pretjerala kada je najavila mjere za zaustavljanje poskupljenja nakon početka godine.”Poruka je bila jasna, onima koji su htjeli iskoristiti euro za povećanje cijena da to ne čine. Nije inspekcija poslana da puni proračuni nego da se zaštite građani. Bijele liste su dobra stvar i svi se pozivaju na tržište. Bilo kakvo ograničavanje cijena je za trgovce bilo nešto što nije bilo dobro jer su željeli da tržište odlučuje. Mi također smatramo da tržište treba odlučivati, ali da kupac mora biti dobro obavješten. Ne može kupac cijeli dan obilaziti trgovine kako bi se informirao o cijenama, nego to treba imati na jednom mjestu”, smatra Primorac.

Kada je u pitanju inflacija kaže da je njihova projekcija 5,7 posto, a projekcija Europske komisije 6,5 posto. “Stopa rasta bi trebala biti 1,2 posto prema prognozama EK, a razlog je u blažoj zimi, ali i smanjenju cijena energenata”, zaključio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare