Milanović pisao Plenkoviću: Banožić krši zakon i u sukobu je interesa

Vijesti 08. lis 202212:19 3 komentara
N1

Iz Ureda predsjednika priopćenjem za medije poručili su kako je predsjednik Republike Zoran Milanović uputio dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu ga je i pisanim putem upozorio na još jedno nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ministar obrane svojom je odlukom uputio u Ratnu školu Ban Josip Jelačić saborskog zastupnika HDZ-a Antu Bačića čime je, upozorio je Predsjednik Republike, ministar obrane nedvojbeno prekršio Zakon o službi u OSRH jer Bačić kao državni dužnosnik ne smije pohađati Ratnu školu. Osim što je predsjednika Vlade RH upozorio da ministar opetovano krši zakon, predsjednik Milanović u svom mu je dopisu ukazao kako ministar svojom odlukom nanosi i direktnu štetu Oružanim snagama RH te kako je ministar duboko u sukobu interesa jer je u Ratnu školu uputio saborskog zastupnika koji po dužnosti, kao član Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, nadzire ministrov rad.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Vlade Plenković oglušio se na sve te činjenice, jasno argumentirane u dopisu predsjednika Milanovića, te do danas nije poduzeo baš ništa kako bi spriječio kršenje zakona, pogodovanje i sukob interesa. Bahata nezainteresiranost za poštivanje zakona i tolerancija prema kriminalnim postupcima ministra obrane može značiti samo suučesništvo predsjednika Vlade u kršenju zakona, pogodovanju i sukobu interesa. K tome, korištenje stranačkih i političkih veza za ostvarivanje takvih ambicija saborskih zastupnika gruba je politizacija Oružanih snaga RH, nedopustiva, do sada nezabilježena i nadasve opasna.

Pismo premijeru

S obzirom da predsjednik Vlade nije učinio ništa na sprječavanju daljnjeg kršenja zakona, predsjednik Milanović podsjeća kako će u slučaju Bačić morati postupiti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i obvezama koje ima kao Vrhovni zapovjednik OSRH, a na što ga je upozorio i u svom dopisu koji objavljujemo u cijelosti:

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

obraćam Vam se kako bih Vam i ovim putem ukazao i upozorio na još jedno nezakonito postupanje Vašeg ministra obrane Marija Banožića.

Ministar Banožić je svojom odlukom od 1. kolovoza 2022. godine omogućio školovanje na Ratnoj školi Ban Josip Jelačić saborskom zastupniku HDZ-a Anti Bačiću, čime je nedvojbeno prekršio Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Zakonom o službi u OSRH, čl. 84. st. 4. i 5., izričito je propisano da Ratnu školu (četvrta razina slijedno-rastuće časničke izobrazbe) mogu pohađati samo djelatni časnici (brigadiri/kapetani bojnog broda i pukovnici/kapetani fregate) i državni službenici koji su u državnoj službi proveli najmanje deset godina.

Saborski zastupnik Bačić je državni dužnosnik, dakle, nije ni djelatni časnik niti je državni službenik koji ima deset godina rada u državnoj službi te po spomenutom zakonu nikako ne može pohađati Ratnu školu. Naglašavam, Zakon o službi u OSRH ni na koji način ne daje mogućnost državnim dužnosnicima pohađanje Ratne škole, što je jasno i iz činjenice kako do sada, u 24 godine djelovanja, Ratnu školu nije pohađao niti jedan državni dužnosnik.

Na očito pogodovanje stranačkom kolegi Bačiću od strane ministra Banožića ukazuje i činjenica da je Kadrovski savjet Ministarstva obrane – na svojoj sjednici održanoj 15. lipnja – utvrdio listu kandidata za Ratnu školu te donio zaključak kako se planira primiti 14 kandidata. Temeljem toga, ministar Banožić donio je 5. srpnja 2022. godine odluku o upućivanju 14 polaznika na školovanje u Ratnu školu, među kojima nije zastupnik Bačić. Za zastupnika Bačića, ministar Banožić donosi posebnu odluku 1. kolovoza 2022., bez da je o tome raspravljao Kadrovski savjet u čiju nadležnost spada utvrđivanje liste kandidata za Ratnu školu. Dakle, radi se isključivo o volji ministra i takvo postupanje, izvan propisane procedure, ukazuje na pogodovanje po stranačkoj liniji.

Nadalje, postupanje ministra obrane je ne samo nezakonito, nego je i štetno za Oružane snage Republike Hrvatske zbog čega mi je, kao Vrhovnom zapovjedniku, dodatno neprihvatljivo.

Zbog ograničenog broja mjesta na Ratnoj školi, ministar obrane oduzeo je i uskratio mogućnost školovanja nekom od pripadnika OSRH jer je tu mogućnost dao političaru, saborskom zastupniku i svom stranačkom prijatelju, a sve na trošak Državnog proračuna. Umjesto da je hrvatskom vojniku omogućio ratno školovanje i stjecanje dodatnih znanja, ministar obrane je HDZ-ovog političara nezakonito zbrinuo u vojnu instituciju na trošak države.

Pored toga, ovim se eklatantno krše i načela sprečavanja sukoba interesa, jer s jedne strane saborski dužnosnik dobiva nešto na što nema pravo po zakonu (školovanje na teret Državog proračuna), a s druge strane ministar obrane „nagrađuje“ zastupnika koji je član Odbora za obranu i koji po dužnosti nadzire upravo rad ministra obrane i MORH-a. Ovo je, dakle, ne samo očito nezakonito i samovoljno postupanje i pogodovanje stranačkom kolegi, nego i krunski primjer sukoba interesa u kojemu ministar dovodi u sebi zavisan položaj saborskog zastupnika koji nadzire njegov rad.

Budući da je rad ministra obrane isključivo Vaša odgovornost kao predsjednika Vlade, ali i predsjednika stranke čiji su članovi i Vaš ministar i saborski zastupnik kojem je nezakonito pogodovao, pozivam Vas na žurno poduzimanje koraka iz Vaše nadležnosti kako bi se prekinulo daljnje kršenje zakona i zloupotreba od strane Vašeg ministra i saborskog zastupnika Vaše stranke.

Ukoliko izostane Vaša reakcija, bit ću prisiljen postupiti sukladno svojim ustavnim ovlastima, ali i obvezama koje imam kao Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske”, stoji u pismu koje je Milanović poslao Plenkoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare