Tomašević i zamjenici najavili primopredaju vlasti u Zagrebu u petak u 8

Vijesti 01. lip 202107:00 > 11:04
Izvor: N1

Nakon pobjede na lokalnim izborima danas se javnosti obratio novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Konferenciju za novinare u 10:30 sati održali su izabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Hvala svima koji su nam dali podršku. Ostvarili smo premoćnu pobjedu i građani su pokazali da ćele promjene. Predano ćemo raditi u javnom interesu. Vodili smo sadržajnu kampanju. Važno je s pozicije nove gradske vlasti što su prioriteti. Ubrzat ćemo poslijepotresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševec, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu, graditi javne stanove za najam, kako bismo povećali mogućnost stanovanja u Zagrebu, rekla je Dolenec na početku pressice, dodavši da će nova gradska uprava raditi transparentno.

Potrebno je povećati kapacitete institucija kako bismo ostvarili svoj plan, rekla je.

“Osjećamo veliku odgovornost da opravdamo povjerenje, kako bi građani dobili gradsku vlast kojom će se ponositi”, rekao je Tomašević.

Najavio je da će održati sastanke sa svim gradskim pročelnicima, da bi se vidjelo kako stvari stoje u njihovim resorima.

Konstituirajuću sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, možda nekoliko dana prije ili kasnije, rekao je Tomašević, dodavši da će primopredaja dužnosti biti u petak u osam sati, kako je i najavila v.d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

“Očekujem civilizirani razgovor, civilizirani prijenos vlasti”, rekao je Tomašević.

Upitan o smjeni postojećih pročelnika i ravnatelja gradskih poduzeća, Tomašević je rekao da ništa neće raditi preko koljena, nego da će prvo obaviti razgovore sa svima i prikupiti potrebne podatke. Dodao je i da je šefica Holdinga i neki pročelnici najavili ostavke.

Ono što je ključno za način kako ćemo mi funkcionirati jest da ćemo obavještavati javnost na vrijeme, ali i da ćemo prije donošenja odluka razgovarati s ljudima koji te odluke trebaju donijeti. Ne mislimo preko javnosti vršiti pritisak, rekao je Tomašević.

Ja ću danas svoj mandat staviti u mirovanje, a Radu Borić u Saboru će vjerojatno mijenjati Ivana Kekin, rekao je Tomašević.

Na godišnji odmor vjerojatno neće ići. Trebat će maksimalni napor naših snaga kako bismo realizirali sve programske ciljeve o kojima smo pričali, rekao je Tomašević.

Cijela tranzicija, pa i dio koji se odnosi na reviziju, ne može se dogoditi odmah, nego u etapama. Neka dubinska stanja potrebno je vremena da se provedu dubinske analize, u tom smislu će trebati vremena, rekao je Tomašević.

Odgovorio je i Andreju Plenkoviću, da ne kopiraju HDZ. “Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske, koja je puna korupcije i koja stagnira. Nisam se čuo s premijerom, ali volio bih da jedna od prvih stvari koje će se dogoditi bude sastanak s predsjednikom Vlade”, rekao je Tomašević.

Po nama u Hrvatskoj ne valja to što stagnira i što je prožeta korupcijom, što postoje različiti kriteriji ovisno o tome ima li netko stranačku iskaznicu ili ne, a posebno stranačku iskaznicu HDZ-a. Mi želimo da pravila vrijede za sve i da nema povlaštenih, rekao je Tomašević.

Za bolnicu u Novom Zagrebu nužno je da dođe do suradnje grada i države, rekao je Tomašević, dodavši da je takvih projekata još jako puno. “Bez dobre suradnje s državom obnova neće biti moguća. Ne očekujem nikakva kočenja. Doista bih volio da među prvim stvarima kad preuzmemo dužnost bude sastanak s premijerom i da počnemo suradnju”, rekao je Tomašević.

“Naša poruka za zaposlenike Holdinga je uvijek bila ista, svi koji pošteno rade svoj posao ne trebaju brinuti, također i oni koji su legalno zaposleni, koji imaju odgovarajuću stručnu spremu. Ako se utvrde nepravilnosti da je netko zaposlen na poziciji za koju nema adekvatnu stručnu spremu, to nećemo tolerirati”, rekao je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar