Niti jedna osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena nije preminula od covida

Vijesti 07. srp 202122:38 > 22:39 0 komentara
Mladen ANTONOV / AFP / Ilustracija

Niti jedna osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama cijepljenim do 10. svibnja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri tjedna kasnije, odnosno 1. lipnja. Od svih cijepljenih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8423, što je nešto manje od jedan posto ukupno cijepljenih. Nakon potpunog cijepljenja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1146 osoba, piše Jutarnji list.

Od osoba koje su cijepljene dvjema dozama njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli unatoč cjepivu, a među cijepljenima jednom dozom u bolnici je završilo njih oko 9 posto.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, objašnjava da je očekivano da će se manji dio cijepljenih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim cjepivima, no ključno je da cjepivo štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

“Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da cjepivo nije dovoljno istraženo. Da je covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebalo cjepivo, ja se prvi ne bih cijepio da je to bila razina ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest”, kaže Venus.

“Koliko znam, nije bilo ni teško oboljelih osoba koje su cijepljene s dvije doze. Kad se netko i razboli unatoč tome što je primio obje doze, uglavnom je riječ o osobama koje inače moraju u bolnicu jer imaju neke pridružene bolesti”, rekao je Venus. Napominje da nikad nitko nije rekao da cjepivo štiti 100 posto u smislu da nitko neće imati pozitivan test na covid.

“Manji dio cijepljenih će se razboljeti, a iznimno mali će završiti u bolnici”, kazao je Venus, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!