Nobilo: Postoje glasine da je sadržaj Horvatovog mobitela kompromitirajući

Vijesti 02. lip 202209:30 > 12:48 2 komentara
N1

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u Novom danu ispitivanje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek pred saborskim Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije kao i općenito stanje u pravosuđu.

O eventualnim pritiscima na glavnu državnu odvjetnicu Anto Nobilo je rekao: “Složio bih se s tim i dodao da jedini koji ima moć prema Zlati Hrvoj-Šipek je premijer, svi ostali nemaju moć i neutralni su. Zahtjevom da mediji ne propituju njen rad želi napraviti staklenu kugu oko sebe da bi bili nedodirljivi. Ne postoji efikasna kontrola nad radom DORH-a, u njihovim rukama su sudbine ljudi, njihov rad treba propitivati.”

VEZANA VIJEST

Na pitanje kako uopće premijer može utjecati na glavnu državnu odvjetnicu objasnio je:

“Premijer ju je postavio, on će je smijeniti. Kad gospođa na zalazu karijere promijeni posao, cijeli život je radila imovinsko pravo i prihvati funkciju najveće odgovornosti kaznenog prava koje nikad nije radila, očito se radi o velikoj ambiciji. Druga stvar, kad se gospođa preko 60 godina poziva na oca koji je bio na križnom putu kao važnu stavku svog života i to po prvi puta, nikad prije ove funkcije nije imala taj podatak. Iz ta dva elementa koji su za nju kompromitirajući, pokazuje se da je zaista htjela tu funkciju. Premijer je može smijeniti, glavna državna odvjetnica ima povjerenje premijera.”

“Zapelo je s otvaranjem mobitela bivšeg ministra Horvata”

Nobilo kaže da njegov klijent Boris Milošević nije ispitan, a o aktualnim istragama kaže:

VEZANE VIJESTI

“Moj klijent Milošević nije dao izjavu, nije saslušan, ne znam što se događa u predmetu. Zadnje što znam da je zapelo s otvaranjem mobitela bivšeg ministra Horvata, imao je kompliciranu šifru, a postoje glasine da je sadržaj mobitela kompromitantan za neke na visokim pozicijima, ali to su samo glasine.”

Nobilo ne smatra da DORH ništa ne radi:

“DORH u prosjeku radi, nije to visoka kvaliteta, ali ne može se reći da ne rade. Kad dođemo do velikih predmeta, tu se malo pogube. S jedne strane mislim da nemaju dovoljno obrazovanja vezano uz financije i biznis, a i postoji utjecaj prema kome se ide. Što se tiče Todorića, optužnica je povučena bez razloga. Sve su prebacili da bi glavna odvjetnica spasila svoju funkciju.”

Smatra da se jučerašnjom izjavom da telefonski poziv Andreja Plenkovića nije bio pritisak dok je riječi Zorana Milanovića povezala s prijetnjom smrću, Zlata Hrvoj-Šipek uplela u političku igru: “Uplela se u politički fajt, stavila se na stranu premijera. Što god ona rekla, ušla je u političku arenu.”

“Slučaj je trebalo istražiti prije 27 godina”

Prokomentirao je i optužnicu iz Srbije:

“O činjenicama ne znam, ali sam rekao da je trebalo istražiti. Granić je priznao da je hrvatski avion tukao po koloni, izmiješanoj… ali imamo civilne žrtve, to je dovoljno za istragu. To su trebali prije 27 godina, ali nisam svjedok je li se tamo dogodio zločin ili ne.

Najgora je stvar ignorirati. U Srbiji će se, ako postoji optužnica, odvijati sudski proces bez obzira prihvaćali mi to ili ne. Trebala bi politika dogovoriti, a onda DORH zatražiti preuzimanje postupka u Hrvatsku. Optužnica još nema pravnu snagu, taj cijeli slučaj se može ustupiti Hrvatskoj da mi utvrdimo što ima u tom predmetu. U Haagu postoji baza podataka kojom se služe sva državna odvjetništva. Haag je uzimao zločine koje može povezati s vrhom zapovjedne odgovornosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare