Obustava radova u Brodosplitu neće zaustaviti gradnju brodova za MORH

Vijesti 04. tra 202209:59 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Bez obzira na krizu s nelikvidnošću u koju je upalo zadnje hrvatsko veliko brodogradilište, Brodosplit Tomislava Debeljaka, privremeno zaustavljanje radova u škveru neće se odnositi na vojni program, piše u ponedjeljak Večernji list.

U brodogradilištu potvrđuju da će se danas u pogon BSO-a, koji je zatvoren od pogleda javnosti i gdje se rade posebni projekti, vratiti 146 radnika i nastaviti posao na dovršetku serije od četiri obalna ophodna broda. To je svakako dobra vijest za sve s obzirom na to da se u prvoj informaciji o zaustavljanju proizvodnje govorilo i o tome kako će i MORH-ov projekt trpjeti posljedice.

VEZANA VIJEST

Kako je za brodove osigurano financiranje i grade se u posebnoj tvrtki unutar grupacije, radovi ipak ne staju. U MORH-u su, na pojavu prve informacije da bi moglo biti problema, reagirali vrlo oprezno i naveli kako se ugovor između MORH-a i Brodosplita provodi i njime su definirani i jasno propisani elementi i dinamika gradnje.

”Ministarstvo obrane očekuje da se Ugovor poštuje. Graditelj se poziva na zaključak Vlade RH kojim se pozivaju naručitelji da s ugovarateljima pristupe analizi ugovornih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda… Usuglašeno je između naručitelja i graditelja kako će se napraviti analiza i usklađivanje cijena u skladu s dinamikom isporuke brodova serije”, kažu u MORH-u. I doista, serijom od pet OOB-a bavi se već treći u nizu ministar obrane.

Koliko se može doznati, vlada je spremna na novu korekciju, no problem je u rokovima isplate korekcije jer bi MORH-u odgovaralo tu isplatu provesti što kasnije, 2023. ili čak još kasnije, a Brodosplit bi do tog novca želio doći što prije.

Nije riječ o nekoj velikoj svoti, no o iznosima tek trebaju pregovarati. Sve je to, naravno, narušilo povjerenje, a u MORH-u je Debeljak ionako već imao dovoljno protivnika. Tako je na potezu i treći ministar Mario Banožić, koji je već prije kazao da mu je prioritet napokon riješiti zaostatke prethodnih ministara i posvetiti se novim nabavama.

Eksperti koji rade za državu, a to se slaže i s izjavama iz Brodosplita, procjenjuju da bi se do kraja ove godine mogla dovršiti i predati MORH-u dva OOB-a, pišenovinar Večernjeg lista Davor Ivanković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!