Od danas drastično ublažen jedan od ključnih uvjeta za primanje nacionalne mirovine

Vijesti 01. sij 202411:18 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Dvije godine nakon uvođenja naknade za starije osobe, kolokvijalno nazvane nacionalnom mirovinom, Vlada i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike značajno su ublažili uvjete za stjecanje prava na istu koji stupaju na snagu s prvim danom 2024. godine. Iznos naknade bit će veći, a povećat će se i broj korisnika.

Nacionalna naknada za osobe starije od 65 godina koje nemaju pravo na redovnu mirovnu jer nikada nisu bile u radnom odnosu ili su ostvarile manje od 15 godina radnog staža uvedena je 2021. godine. Korisnika te naknade do sada je bilo oko 7200, a očekuje se da će zbog blažih uvjeta njihov broj od sada biti dvostruko veći.

Osim toga, iznos naknade povećava se sa 120 na 150 eura, što je i dalje ispod 160 eura koliko iznosi najniža redovna mirovina za ostvarenih 15 godina radnog staža.

Drastično ublažen jedan od ključnih uvjeta

Osim povećanja iznosa, od danas je drastično ublažen jedan od ključnih uvjeta. Za stjecanje prava na nacionalnu mirovinu nije više potrebno 20 godina neprekidnog prebivališta u Republici Hrvatskoj, nego upola manje – 10 godina. Također, dohodovni cenzus za stjecanje prava na tu naknadu podignut je na 300 eura po članu obitelji.

Igor Knežević, tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) ne krije zadovoljstvo, s obzirom na to da je nacionalna mirovina i uvedena na zahtjev SUH-a.

“Uvjeti su poboljšani kako bi se povećao broj korisnika. Prve procjene bile su da će oko 20 tisuća osoba primati nacionalnu naknadu, ali pokazale su se manjkavosti zbog strogih uvjeta, poput 20 godina neprekinutog prebivališta u Republici Hrvatskoj. Posljedica toga je bila da je samo oko sedam tisuća osoba ostvarivalo to pravo. Sada smo zatražili da se ti strogi uvjeti popuste i da se poveća iznos naknade, što je i učinjeno”, kazao je Knežević.

“Sada je puno lakše ostvariti to pravo”

Kako je nedavno pisao Večernji list, oko dvije tisuće ljudi bilo je odbijeno kada su zatražili tu nakandu upravo stoga što u Hrvatskoj žive kraće od 20 godina. Sada će i oni imati pravo na nacionalnu naknadu za starije, a prema procjenama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ukupan broj korisnika bit će oko 14 tisuća.

“To je zapravo brojka kojom smo, prema prvim našim procjenama, baratali još 2021. godine. Jedan od uvjeta koji će tomu pridonijeti je i povećanje cenzusa po članu obitelji – na 300 eura po članu. Pa ako od dvoje starijih supružnika jedan ima mirovinu manju od 600 eura, onda drugi supružnik stječe pravo na nacionalnu naknadu. Naravno, ako ispunjava sve uvjete. U svakom slučaju, sada je puno lakše ostvariti to pravo. Svi naši zahtjevi vezani uz ovu naknadu su prihvaćeni. Zadovoljni smo i pozdravljamo odluku”, kazao nam je tajnik Sindikata umirovljenika Igor Knežević.

Uz spomenute, ostali zakonom propisani uvjeti koje moraju ispunjavati korisnici naknade za starije osobe su da nisu korisnici mirovine niti osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju; da nisu korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi; da nemaju priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nisu sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare