Odmrzavaju se odnosi između Hrvatske i Srbije: Jedno pitanje je ključno

Vijesti 19. sij 202322:05 1 komentar
Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se jutros sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Švicarskoj, gdje obojica sudjeluju na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Razgovor je trajao svega pola sata, no bilo je to dovoljno da obojica pošalju poruke kako postoji jasna težnja obiju država za normalizacijom odnosa. Nastavak je ovo razgovora sa službenim Beogradom nakon što je nedavno u Zagrebu boravio Ivica Dačić, srbijanski ministar i prvi potpredsjednik Vlade Srbije.

Santa leda u odnosima Srbije i Hrvatske nastavlja se topiti.

U švicarskom Davosu jutros su, uz topla peciva, razgovarali Andrej Plenković i Aleksandar Vučić. Ubrzo nakon sastanka i jedan i drugi podijelili su fotografije i dojmove – ali na društvenim mrežama. Složili su se kako je potrebno uložiti dodatne napore u smirivanje tenzija i unapređenje odnosa dviju država, a kasno poslijepodne Plenković je dao izjavu za hrvatske medije.

“Sastanak s predsjednikom Vučićem je bio dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije i taj tekući proces normalizacije i sva ona pitanja koja su nasljeđe prošlosti, a koja su na određeni način prepreka jednom kvalitetnijem odnosu, kao i daljnje gospodarske odnose”, rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović objašnjava kako se sa službenim Beogradom mora razgovarati: “Nama su Srbi najbliži narod, i prostorno i po povijesti. I po određenim elementima kulture, bližeg naroda nema. I daljeg naroda od Srba nema i ta suradnja mora doći na neku razinu. Ja mislim da mi sa svoje stane dajemo dosta, mislim da Srbija treba više, ali to je moj kut gledanja”.

Ali, nije propustio priliku bocnuti Plenkovića: “Mora sjesti na kraju, i sa malim Slobom, dakle Dačićem, najvećim obožavateljem Putina, bez konkurencije. Kako se dobro slaže s najvećim ljubiteljima Putina, pa danas s Vučićem. Ali nije to slučajno. Čuo je da je Vučić jučer dao jedan intervju. Dao je intervju Bloombergu. Vučić se po prvi puta, i to je samo bilo pitanje trenutka, odmaknuo od Rusa i imao potrebu gromko ponoviti kako Srbija nikada neće priznati da je Krim ruski nego je ukrajinski. Isto tako i Dombas. Da, logično, jer Srbija ima Kosovo. Hop – evo ti Plenkovića – rukovanje, kamera i “mi radimo”. Radi, brate i ne pričaj previše”, zaključuje Milanović.

Rijetki zastupnici koji su danas bili u Saboru smatraju da je puno otvorenih pitanja o kojima se mora postići dogovor, a prvo i ključno je pitanje nestalih.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić jedan je od takvih. “To je prva točka i ključna koja se mora riješiti. I onda idemo dalje polako rješavati stvari, jer normalno je da budete dobri sa susjedom. To moramo uraditi zbog svoje djece, zbog djece koja će se tek roditi, pa ne možemo cijeli život s nekim biti u nekim glupim nepotrebnim ratovima ako za to nema potrebe”.

“Nekakva normalizacija tih odnosa, politički je svakako nešto što je poželjno. Prije svega, zbog života onih građanki i građana naše dvije zemlje koji žive u pograničnom području”, rekao je saborski zastupnik Zeleno-lijeve koalicije Bojan Glavašević.

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček smatra da se ti razgovori trebaju nastaviti voditi iza zatvorenih vrata: “Trebamo sad čekati rezultate tih razgovora, mislim da se ti razgovori ubuduće trebaju voditi iza zatvorenih vrata i da se napokon ta goruća pitanja te dvije države riješe. Prvenstveno ovo što tišti hrvatsku stranu”.

Da je riječ o važnom susretu smatra i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac. “Vjerujem da će veoma brzo uslijediti neki drugi susreti, prije svega u Subotici na svečanosti velikoga prela gdje bi trebali biti predstavnici dviju vlada”.

A to bi se trebalo dogoditi krajem ovoga mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare