Orešković o šefu osječke policije: “To je nedopustiv iskaz, katastrofa na više razina”

Vijesti 29. ruj 202317:20 2 komentara

Dalija Orešković, saborska zastupnica iz Stranke s imenom i prezimenom, gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala ubojstvo studentice u Osijeku, za koje policija tvrdi da je bilo slučajno.

Orešković smatra da je pogršeno što nije provedena unutarnja kontrola za taj slučaj ubojstva.

“Potpuno kriva odluka ravnateljstva policije i resornog ministra. Ne samo da su bili dužni provesti internu kontrolu i provjeru što se točno dogodilo i je li bilo propusta u obavljanju službene dužnosti, mislim da su trebali provjeriti postoje li i kakvi su protokoli za postupanje djelatnika unutarnje policije kada se dogodi ovakva nekakva situacija koja se tiče njihovog policajca i treba li te protokole mijenjati”, kaže Orešković.

Orešković poručuje kako se nameće pitanje jesu li kolege iz policijske uprave bile pristrane i pokušale pomoći svom policajcu u prikrivanju bitnih elemenata kaznenog djela.

“Nije li očito, nije li pirodno za očekivati da će netko tko s nekim radi biti solidaran i pokušati štititi kolegu sa svog radnog mjesta?”

Dodaje kako bi u sustavu moralo postojati pravilo, za slične situacije, da na teren ne izlaze osobe koje svakodnevno rade s osumnjičenim.

Orešković oštro osuđuje iskaz šefa osječke policije, koji ustraje da je to bilo slučajno ubojstvo.

“To nedopustiv iskaz. To je katastrofa na više razina. Da smo mi država koja razmišlja i promišlja i koja želi dobro urediti sustav, ovim slučajem se policajci Osječko-baranjske županije ne bi mogli baviti. Trebao bi doći netko iz Bjelovara, Rijeke, nebitno, ali ne netko iz te sredine”, rekla je Orešković.

“Ali kad se govori da je to nedvojebno… To graniči sa zdravim razumom. Sud je taj koji u konačnici kaže što je bilo, na temelju provedenih i utvrđenih dokaza, a inicijalnu kvalifikaciju ne obavlja policija nego Državno odvjetništvo”, dodaje.

Orešković poručuje kako je ministar Davor Božinović trebao provjeriti sve protokole unutar sustava.

“Ne vidim neku suštinski bitnu razliku između ministra Božinovića ili bilo kojeg drugog resornog ministra iz Vlade Andreja Plenkovića. Njih sustav ne zanima, ti ljudi imaju svoj funkcije i štite svoje funkcije, tu i tamo rade nešto što moraju ako bi se uskladili s obvezama koje proizlaze iz neke EU direktive”, poručuje.

“Ali ni jedan od njih nije pokazao u proteklih sedam godina da zna što je problem u resoru s kojim se bavi, da ima neku viziju što u tom resoru treba napraviti. Nitko od njih ne pokazuje zrno interesa za ljude koji rade na bilo kojem od radnih mjesta unutar hijerarhijske struktrue”, dodaje Dalija Orešković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare