Čeka nas luksuzni Uskrs: Poljoprivrednik objasnio zašto je skočila cijena jaja

Vijesti 24. ožu 202319:08 0 komentara
Sime Zelic/PIXSELL

Hoće li konačno stati rast cijena hrane i prijete li nam nestašice pojedinih namirnica? Poljoprivrednici tvrde, cijene stočne hrane, goriva i uzgoja toliko su skočile da za mnoge uzgoj primjerice stoke postao neisplativ. Ministrica poljoprivrede pak poručuje da građani ne bi trebali strahovati od novih poskupljenja.

Pačići i pilići mogu se kupiti ovdje na sajmu u Gudovcu za par eura. Cijenu, kaže proizvođač, i ne može dignuti toliko da zarada bude velika.

“Ali ljudi nemaju novaca, ne možete dignut cijenu jer ako dignete cijenu ne možete prodat, a cijena i struje i svega ostalog otišla je gore, kukuruza, kukuruzi su bili nekad ispod kune, sada su tri kune”, kaže Vedran Žužić iz OPG-a Žužić.

Proizvođači peradi objašnjavaju da su troškovi otišli i dvjesto pedeset do tristo posto.

“Inputi od gnojiva, sjemena, svega su otišli tri do pet puta gore. Znači ako je jaje bilo kunu, sad bi trebali biti tri do pet kuna zavisi od kvalitete”, smatra Njegovan Radičević iz Udruge uzgajivača malih životinja.

A tko će dati toliku cijenu za jaje, pogotovo sad pred Uskrs. Ni uzgajivačima svinja nije lako.

“Mi ne odustajemo, mi se bavimo svinjama dugo. Imamo za uzgoj, za rasplod, smanjili jesmo 50 posto, ali ne odustajemo”, objašnjava Ivica Jurišanec.

A uzgajivačima goveda savjetuje se da izaberu visoko isplative pasmine poput ovih Salers goveda. “Vrlo jednostavni, zato je to ljudima prihvatljivo uzgoj sa jako visokom isplativosti”, dodaje Mirko Devčić iz HUU Salers Croatia.

I dok većina proizvođača priželjkuje veće cijene svojih proizvoda, ministrica poljoprivrede tvrdi da potrošači ne bi trebali strahovati od novih poskupljenja.

“Nije zahvalno danas prognozirati inflaciju. Mogu ponoviti riječi onih koji su stručniji od mene koji očekuju u naredno vrijeme određeno smirivanje cijena”, tvrdi Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

I u poljoprivrednoj komori objašnjavaju kako je Ukrajina je otvorila velike količine žitarica koje odlaze preko Bugarskih i Rumunjskih luka, a to je uzrokovalo pad cijena

žitarica. Stoga ne bi trebalo biti rasta cijena hrane, ali ni povratka na staro.

“Povratak na staro vrlo teško, jer cijena hrane nikada neće biti ono što je bila prije nekakvih tri, četiri ili pet godina u predpandemijskom vremenu jer je cijena energije otišla u dosta visoke razine. Ali stagnacija rasta sigurno, možda čak i laganom padu, u svakom slučaju ovakvog trenda rasta cijena ne vidimo u nekom kratkoročnom periodu”, kaže Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore.

A nije realna ni nestašica nekih namirnica. “Mi smo dio zajedničkog europskog tržišta i tu ima dovoljne količine hrane u svim područjima, ako nema nečega u RH, ima na zajedničkom tržištu, a pred nama su i pojedini ugovori koje EU ima s trećim zemljama”, dodaje Jakopović.

Pa bi i s tih tržišta trebao stići veći priljev prehrambenih proizvoda. A naši poljoprivrednici će vam reći, bolje je domaće, pa i kad nije toliko isplativo, poput uzgoja golubova. “Netko puši, netko pije, a netko voli golubove”, kaže Radičević.

Kažu, domaće je zdravije, a nadamo se da će biti i jeftinije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!