Posljedice Milanovićevih izjava: Ukrajina ga stavila na crnu listu, a Kremlj?

Vijesti 27. sij 202222:52 6 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Prava ofenziva dužnosnika HDZ-a na predsjednika Republike Zorana Milanovića. Povod su njegove izjave o Ukrajini koje smatraju sramotnim i štetnim za Hrvatsku. Do ovog trenutka Milanović im nije odgovorio, ali je zato dobio prijetnje od ukrajinskih ekstremista.

“Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sigurno bi se okretao u grobu kada bi slušao takav narativ koji govori ovih dana predsjednik Milanović”, kazao je danas ministar Gordan Grlić Radman.

Izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba i da je Ukrajina korumpirana, premijer Andrej Plenković komentirao je treći dan zaredom. Milanović je Hrvatskoj nanio reputacijsku štetu, kaže.

Reakcije HDZ-a

“Izazvale su razočaranje pa i snebivanje naših partnera od SAD-a, do članica NATO saveza, EU, susjednih zemalja. Ispada da će svaki od naših veleposlanika biti pozvan u ministarstva vanjskih poslova kako bi mu prosvjedovali na temelju ovakvih izjava predsjendika republike”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Najuporniji Milanovićev oponent u HDZ-ovoj Vladi – ministar obrane Mario Banožić – predsjedniku je poručio kako konačna odluka o eventualnom angažmanu HV-a – nije na njemu, iako je vrhovni zapovjendik.

“Za slanje vojske traži se na prijedlog Vlade suglasnost Predsjednika i onda se u Saboru donosi odluka o tomme. Ako izostane suglasnost predsjednika, onda Sabor o tome odlučuje 2/3 većinom”, pojašnjava ministar obrane.

Iako su u konačnici Banski dvori i Pantovčak došli na isto oko kupnje američkih Bradleya, Banožić ne prestaje s optužbama na račun šefa države.

“Predsjednik je u priopćenju trebao reći zašto je zagovarao ponudu koja je bila skuplja, koja je značila manji broj vozila i koja je bila manje perspektivna za hrvatsku vojsku”, ističe Banožić.

Persona non grata?

I iz saborskih klupa, baražna vatra iz HDZ-a.

“Kad je nedavno bio u Vatikanu na novinarsko pitanje o Međugorju, Milanović je rekao da bi bilo dobro da se Gospa ne pojavljuje svaki dan. Bilo bi bolje da se on ne pojavljuje svaki dan pa se ne bi našao na crnoj listi mirotvorne organizacije u Ukrajini i poštedio bi nas sramote”, rekao je HDZ-ov Mario Kapulica.

“Navodno postoji inicijativa da ga se proglasi personom non grata u Ukrajini, to bi bilo nečuveno u međunarodnim odnosima”, rekao je Grlić Radman.

I dok je Milanović Ukrajincima na crnoj listi, Kremlj brine za njegovu sigurnost. Na press konferenciji zamjenica Lavrova upozorava da su u lov na Milanovića krenuli ukrajinski ekstremisti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare