Pravni fakultet reagirao na Filipovića: “Nas nisu ništa pitali”

Vijesti 02. stu 202218:42 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Ministar gospodarstva Davor Filipović odgovarao je u ponedjeljak na pitanja članova saborskog Odbora za gospodarstvo. Filipović je ispitivan o Ini, a u jednom trenutku je komentirao i je li trebalo poništiti odluke koje je donosio bivši premijer Ivo Sanader koji je osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita od čelnika mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.

Filipović je tom prilikom izjavio da je, na savjet Katedre Pravnog fakulteta, odlučeno da se ne ide tim putem.

VEZANA VIJEST

N1 je stoga kontaktirao Pravni fakultet tražeći odgovor na pitanje je li Katedra za međunarodno privatno pravo izradila mišljenje na temelju kojeg je Vlada RH postupila suprotno stavu predsjednika Ustavnog i Vrhovnog suda, odnosno nije pokrenula proces utvrđivanja ništetnosti tzv. Sanaderovih ugovora.

Dekan fakulteta, prof. dr. sc. Ivan Koprić, za N1 je kazao da “da Uprava Fakulteta nije bila pitana za eventualni angažman Katedre za međunarodno privatno pravo” u ovom kontekstu.

“Fakultet nema saznanja o svakom eventualnom angažmanu, konzultaciji ili mišljenju pojedinih nastavnika Fakulteta, niti su profesori obavezni o njima obavještavati Upravu Fakulteta”, naveo je Koprić, dodajući da možda predstojnik Katedre možda ima dodatna saznanja.

Oglasili se iz Vlade

Nakon pravomoćnih presuda protiv Ive Sanadera i Zsolta Hernadija za kazneno djelo primanja odnosno davanja mita prošle godine, Vlada je razmatrala pravne korake koje je moguće poduzeti radi utvrđenja ništetnosti Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA i Ugovora o plinskom poslovanju iz 2009. godine. U tom postupku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja se obratilo za mišljenje DORH-u i Katedri za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je nadležna za to područje i čiji je predstojnik dao mišljenje – kažu iz Vlade reagirajući na navode s Pravnog fakulteta.

Te informacije su javno komunicirane krajem prošle godine, dodaju.

“Vlada je tada (30. prosinca 2021.) primila na znanje informaciju o pravnim mehanizmima koje je moguće poduzeti i zadužila Ministarstvo da radi utvrđenja ništetnosti spomenutih ugovora pokrene postupak revizije arbitražnog pravorijeka iz 2016. godine pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom”, kažu u Vladi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!